Vrijspraak voor Spanjaard in dodencel in VS

Vijf jaar in een Amerikaanse gevangenis, waarvan drie jaar in de dodencel in afwachting van de elektrische stoel. De nachtmerrie waarin Joaquín José Martínez (29 jaar) belandde na te zijn veroordeeld wegens een dubbele moord in 1995 kwam gisteren tot een voorspoedig eind met een vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Martínez, die de Spaanse nationaliteit bezit, werd door een jury in Tampa (Florida) onschuldig bevonden, nadat een advocaat die was ingehuurd na een inzameling onder de Spaanse bevolking, niets heel had gelaten van de bewijzen voor zijn betrokkenheid bij de moorden.

De zaak-Martínez zorgde de afgelopen jaren voor grote opschudding in Spanje nadat de pers lucht had gekregen van diens verblijf in een dodencel in afwachting van zijn executie. Martínez was verdoordeeld voor de moord op een drugshandelaar en diens vriendin, maar moest het in zijn eerste proces stellen met een advocaat die hem van staatswege was toegewezen. Op basis van een onverstaanbare video-opname waarin Martínez zijn schuld zou hebben bekend en een beschuldigende getuigenis van zijn ex-vrouw met wie hij ten tijde van de moorden in een scheidingsprocedure was verwikkeld, werd hij in 1997 ter dood veroordeeld.

In Spanje werd een nationale actie gevoerd om geld in te zamelen voor een nieuw proces. Voor bijna 1,2 miljoen gulden werd de lokale topadvocaat Peter Raben ingeschakeld, die met succes heropening van het proces eiste wegens manipulatie van bewijsmateriaal. Tijdens de nieuwe rechtszaak die de afgelopen dagen in Tampa diende, werd de belastende video werd niet langer als bewijs toegestaan.

De aanklagers besloten Martínez's ex-vrouw niet op te roepen, nadat deze voor de Catalaanse televisie had verklaard destijds een valse verklaring te hebben afgegeven. Tevens bleek de forensische arts onder druk van de politie het tijdstip van de moorden te hebben aangepast, zodat het alibi van Martínez niet langer zou gelden. De jury sprak de eerder veroordeelde verdachte gisteren vrij.

De Spaanse koning zond een gelukstelegram naar de ouders van Martínez om hen te feliciteren. Premier Aznar toonde zich ingenomen met het vonnis, maar waarschuwde ervoor president Bush, voorstander van de doodstraf, in de zaak-Martínez te betrekken.