`Verkeerde afweging illegalen'

De Amsterdamse politie maakt de verkeerde afweging wanneer zij besluit illegalen die een lichte overtreding begaan niet vast te zetten. Deze groep veroorzaakt veel overlast en moet in `vreemdelingenbewaring' worden genomen om vervolgens het land te worden uitgezet.

Dat zei staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) gisteren in reactie op vragen van Kamerlid Wijn (CDA). Wijn had de staatssecretaris naar de Tweede Kamer geroepen naar aanleiding van berichten dat door een aanpassing van de vreemdelingenwet steeds meer criminele illegalen op straat worden gezet. Het probleem doet zich met name in Amsterdam voor.

Kalsbeek vindt nu dat het Amsterdamse korps de verkeerde prioriteiten stelt, door illegalen die een licht vergrijp plegen niet aan te pakken. Overigens worden criminele illegalen die zwaardere vergrijpen plegen wel gewoon berecht en het land uit gezet.

De Amsterdamse politie krijgt het door organisatorische en logistieke problemen niet altijd voor elkaar om illegalen die het land moeten worden uitgezet, binnen tien dagen voor de rechter te krijgen. Als die termijn wordt overschreden, moeten zij volgens de wet weer vrij worden gelaten.

De termijn van tien dagen is ingesteld bij de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet, 1 april jongstleden. Voorheen gold een termijn van 28 dagen. Kalsbeek erkende dat de ,,fatale termijn'' voor veel problemen zorgt. Zij zegde toe in overleg met de Dienst vervoer en met de vreemdelingenkamers te zoeken naar een oplossing.

Kalsbeek zei ,,van mening te zijn en te blijven'' dat ,,criminele illegalen opgespoord, vervolgd, berecht en bestraft moeten worden en uiteindelijk moeten worden uitgezet''. De staatssecretaris gaat ,,op korte termijn'' praten met de korpsleiding.