Subsidie voor Women on Waves

De Nederlandse `abortusboot', die volgende week naar Ierland moet vertrekken, wordt als kunstwerk indirect gesubsidieerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Als kliniek heeft de boot echter nog geen vergunning.

Een vergunning is nodig om abortussen uit te mogen voeren op de boot, wanneer die zich in internationale wateren bevindt. De stichting Women on Waves wil volgende week met een gehuurde boot naar Dublin varen, zo werd gisteren bekend. Vrouwen die een abortus willen laten uitvoeren, wat in Ierland verboden is, kunnen in haven aan boord gaan en meevaren naar een plek buiten de territoriale wateren van Ierland. De twee Nederlandse artsen op het schip hebben de beschikking over een container met medische apparatuur. Die is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar J. van Lieshout.

Van Lieshout heeft voor het maken van de container een subsidie van 72.000 gulden gekregen van de Mondriaan Stichting. De Mondriaan Stichting wordt voor 100 procent gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. ,,De stichting Women on Waves ziet dit natuurlijk als een maatschappelijk project, maar wij zien het in de eerste plaats als een kunstproject'', zegt directeur Melle Daamen van de Mondriaan Stichting. [Vervolg ABORTUS-BOOT: pagina 3]

ABORTUS-BOOT

CDA wil weten wat Korthals van 'abortusboot' vindt

[Vervolg van pagina 1] Daamen heeft staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) niet ingelicht over de subsidie. ,,Dat hoef ik formeel ook niet, al zou ik dat wel doen als ik problemen verwachtte. Maar die verwachtte ik niet.''

Als een Nederlandse `abortusboot' binnenkort in Ierland volgens plan abortussen gaat uitvoeren bij vrouwen, overtreden de initiatiefnemers daarmee de Nederlandse wet. Zolang de boot zich in wateren bevindt, geldt daar de Nederlandse wet, die voorschrijft dat voor het uitvoeren van een abortus een vergunning nodig is.

Het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag meldt dat de organisatie eind april een vergunning heeft aangevraagd. Het kan echter nog wel enkele maanden duren voor de procedure daarvoor is afgerond. Om een vergunning te krijgen, moet een kliniek aan een aantal medische voorwaarden voldoen. Ook moeten inspecteurs van het ministerie zich er ter plaatse van vergewissen dat alles conform de regels kan verlopen.

Aanvankelijk was de `abortusboot' vooral bedoeld om ongewenst zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden te helpen. Toen het plan in 1999 voor het eerst opkwam, noemde Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) het ,,sympathiek''. Ze gaf echter uiteindelijk geen geld aan de realisatie ervan, hoewel ze daar in eerste instantie wel op had gezinspeeld. Een woordvoerster van de minister verklaarde vanmorgen dat Herfkens geen commentaar had op het Ierse plan, omdat ze er op geen enkele manier bij is betrokken.

Het Tweede Kamerlid Ross-Van Dorp (CDA), die eerder deze week al vragen had gesteld aan minister Borst (Volksgezondheid) over de kwestie, reageert verbolgen op het bericht dat de initiatiefnemers nog niet over een vergunning beschikken. ,,Als die mensen daar illegaal gaan opereren, moet het schip hier aan de ketting.'' Ze zegt zich te verbazen over de manier waarop Nederlanders hun normen proberen op te leggen aan een ander Europees land. Ze wil ook opheldering van minister Korthals (Justitie) over de zaak.

De container van Joep van Lieshout draagt de naam a-portable. Een kopie van de container is te zien op de Biennale van Venetië die vandaag wordt geopend. Staatssecretaris Van Ploeg, die ook in Venetië is en dus op de hoogte, zegt via zijn woordvoerder blij te zijn dat het kunstwerk daar getoond wordt. ,,Kunst heeft vaker raakvlakken met politiek. Daar is niets mis mee.'' De stichting Women on Waves was niet bereikbaar.

    • Jeroen van der Kris
    • Floris van Straaten