Spanje

Park per mobiel

Enkele van de mooiste parken in Barcelona hebben een nieuwe vorm van rondleiding bedacht. Via de mobiele telefoon worden bezoekers wegwijs gemaakt in het beroemde Parc Güell van Antonio Gaudí, het Parc del Laberint, de tuinen van het Palau de Pedralbes en het Parc de la Ciutadella, dat grenst aan de Born, de yuppen- en artiestenwijk in opkomst. Bezoekers krijgen via de mobiele telefoon informatie over geschiedenis en andere wetenswaardigheden van het park. Het nummer van de tourtelefoon is te vinden bij de hoofdingang van elk park. Parc Güell heeft voor mensen die zich nog niet hebben overgegeven aan het mobiele leven, een huurmobieltje beschikbaar, te verkrijgen bij het informatiecentrum bij de ingang. Inl 00-34 934132400.

Sorolla

Omdat Madrid zulke indrukwekkende musea bezit met uitgebreide collecties zoals het Prado of het Reina Sofia, schieten de kleinere en minder bekende er bij een kort bezoek dikwijls bij in. Toch zijn ze ook een uitstapje waard. Een ervan is gevestigd in het vroegere woonhuis en atelier van de schilder Joaquín Sorolla (1863-1923), een van de belangrijkste Spaanse impressionisten. Sorolla maakte levendige portretten, landschappen en genrestukken. Opvallend is zijn kleurrijke palet en het overweldigende licht op zijn schilderijen. Het woonhuis, met een mooie tuin, is in de oorspronkelijke staat gelaten. Er hangt een grote collectie werk van Sorolla en van enkele van zijn tijdgenoten, onder wie de beeldhouwer Benlliure. Museo Sorolla, Paseo del General Martínez Campos 37, Madrid. Open: di-za 10-15u, zo 10-14u. Inl 00-34913101584.

Ávila Ávila

De stad Ávila Ávila ten Westen van Madrid, is een kunstwerk op zichzelf en is dan ook, als een van acht Spaanse steden, opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De stad ademt een Middeleeuwse sfeer en is omgeven door monumentale stadsmuren met kantelen die een totale lengte hebben van 2526 meter, een gemiddelde hoogte van 12 meter en een dikte van 3 meter. De muren gelden als de oudste en best bewaard gebleven stadsmuren van Spanje. Negen poorten die allemaal iets bijzonders hebben, geven toegang tot de stad die met zijn ligging op 1630 meter ook nog de hoogste van Spanje is. De romaans-gotische kerk San Vicente, gebouwd tussen de 11de en de 13de eeuw, de even oude kathedraal, kloosters en paleizen zijn de belangwekkendste bezienswaardigheden.

En verder

Alessandro Mendini, interactieve design-tentoonstelling t/m 22 juli in Museu des Arts Decoratives, Barcelona 00-34932805024; Ludwig Mies van de Rohe (1886-1969), meubelontwerpen t/m 29 juli in Museu de les Arts Decoratives, Barcelona 00-34932805024; Oblidats per Noè (vergeten door Noach), geschiedenis van grote zoogdieren t/m 14 okt in Museu de Zoologia, Barcelona 00-34933196912; El Renacimiento Mediterráneo (De Mediterrane Renaissance) t/m 2 sept in Museo de Bellas Artes, Valencia; Picasso t/m 18 juni in Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Calle Santa Isabel 52, Madrid 00-34914675062.