Selectie Muziek

Holland Festival

Het Holland Festival wordt 8 juni 20u15 in de Amsterdamse Stadsschouwburg geopend met de wereldpremière van de opera Johnny & Jones van componist Theo Loevendie en librettist Carel Alphenaar. De voorstelling wordt gegeven door de Nederlandse Opera en het Nieuw Ensemble o.l.v. Lawrence Renes in de regie van Theu Boermans. Herhalingen op 9 t/m 12 juni 20u15; 10 juni ook 13u30.

Slava!

Het festival Slava! met Mstislav Rostropowitsj en Galina Visjnevskaja begint vrijdag 8 juni 21u30 met een gratis toegankelijk concert van het Koninklijk Concertgebouworkest op het Amsterdamse Museumplein. Het programma met muziek van Dutilleux, Bernstein, Glazoenov (het Vioolconcert met solist Nikolaj Znaider) is ook op 10 juni 14u15 en 13 en 14 juni 20u15 in het Concertgebouw met muziek van Ginastera, Sjostakowitsj (oa Eerste celloconcert met Rostropowitsj als solist) en Dutilleux.

Reserveren 020-6718345.

www.concertgebouw.nl. Tijdens Slava! draait het Filmmuseum Eisensteins film Ivan de Verschrikkelijke in twee delen met filmmuziek van Prokofjev. 7 tot en met 20 juni.

Res erveren: 020-5891400.

Dopper

De zelden gespeelde Derde symfonie Rembrandt van Cornelis Dopper wordt gespeeld door het Residentie Orkest o.l.v. Matthias Bamert. Verder op het programma: de Romance voor viool en orkest van Beethoven (solist: Zino vinnikov) en de Achtste symfonie van Dvorák. 9 juni 20u15 en 10 juni 14u15 Dr. Anton Philipszaal Den Haag.

Rotterdams Philharmonisch

Claus Peter Flor dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Vierde symfonie van Beethoven en het Vioolconcert van Dvorák, met Gil Shaham als solist. 8 juni 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 9 juni 20u15 De Doelen Rotterdam.

Brendel

De viering van de 70ste verjaardag van de pianist Afred Brendel wordt 13 en 14 juni 20u15 in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw voortgezet met Brendel als pianist in Pianokwartetten van Mozart (KV nrs 493 en 478) en Mozarts Concert in A gr voor piano en strijkkwartet.

Aros & Purves

Het internationale kwintet Aros heeft wortels in de klassieke muziek en de jazz. Die gemengde achtergrond komt tot uiting in de muzikale creaties van Rob Armus en Marion von Tilzer waarin de invloeden van hedendaagse componisten worden gecombineerd met een stevige dosis improvisatie. Voor hun BIMhuis-debuut op 9 juni worden ze ondersteund door de percussionist Alan `Gunga' Purves.

Munzruh

Deze Amsterdamse band met een naam die klinkt als een stripmonster speelt rock georiënteerde jazz met een stevig fundament. Voor wie bedenkt dat Munzruh afkomstig is uit de TryTone-stal zal het geen verrassing zijn dat kracht gecombineerd wordt met complexe composities. Op 10 juni speelt de band 's middags in de Agnietenkapel in Gouda.

Major League

Lekkere grooves en pakkende thema's zijn de belangrijkste ingrediënten van Major Leagues' frisse mix van souljazz, gospel, bop en wereldmuziek. Vanaf 12 juni staat het kwintet vijf avonden lang op het podium van Pompoen, Amsterdam.

Drum Rhythm

De Westergasfabriek wordt gerenoveerd en daarom krijgt het voornaamste dance-popfestival van Nederland tijdelijk onderdak op de kop van het Java-eiland. Onder meer Basement Jaxx, Speeka, Red Snapper (8 juni), Outkast. Badmarsh & Shri, Reprazent & Rahzel en Kenny `Dope' Gonzalez (9 juni), King Britt, Hefner, Jazzanova en Spacek (10 juni) Java-eiland, Amsterdam.

Nick Cave

Is de wildeman van de vuilnisbakkenpop rustig geworden? 11 juni 013, Tilburg.