Selectie Galerie

Michiel Hogenboom

Op de schilderijen van Michiel Hogenboom staan heroïsche mannen afgebeeld met grote vissen in hun armen. De vissers van Hogenboom zijn geen blijmoedige hengelaars, maar verbeten vechters uit de school van Hemingway, die zichzelf en de elementen zeer serieus nemen. De setting is steevast Caribisch of mediterraan. Zijn inspiratie vindt Hogenboom in hobbyblaadjes en op het internet. Het is vooral de combinatie van onhandigheid en bravoure van de vissers die hem interesseert. T/m 30 juni in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

Torch Tuinshow

Tuinieren is in. Er is een run op volkstuintjes, tuincentra schieten als paddestoelen de grond uit en op televisie wordt je overspoeld met tuinprogramma's. Met dit in gedachte organiseert Galerie Torch de komende weken een Torch Tuinshow. Curator Mitsy Groenendijk nodigde een groep kunstenaars uit die zelf fanatieke tuinierders zijn en dit als inspiratiebron gebruiken voor hun kunstwerken. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Madeleine Berkhemer, Lidy Jacobs, Anya Janssen, Jos van der Meulen en Marisca Voskamp. T/m 20 juni, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

Ton of Holland

De borduursels van Ton of Holland een pseudoniem van Ton Hoogerwerf - zijn het beste te vergelijken met monnikenwerk. Zoals in de Middeleeuwen gobelins werden vervaardigd, zo borduurt de kunstenaar zijn schilderijen op geprepareerd linnen. Met de hand borduurt hij de voorstelling op de achterkant van het doek, in spiegelbeeld. Op de voorkant onstaan zo in stippellijnen de contouren van menselijke figuren. De beeldtaal van Ton of Holland is rijk aan symboliek en komt voort uit zijn katholieke achtergrond. T/m 8 juli in Galerie Ramakes, Toussaintkade 51, Den Haag. Wo t/m za 11-17u.

Dieuwke Spaans

De tekeningen en collages van Dieuwke Spaans laten taferelen zien met halfnaakte vrouwen, die ziek lijken of verminkt zijn. Vaak worden ze vergezeld door dieren met een al even getormenteerd uiterlijk. De voorstellingen zijn verontrustend en stellen thema's als seks, macht en verderf aan de kaak. Spaans bouwt haar monumentale werken op uit tekeningen en bestaande beelden, zoals krantenknipsels, foto's en filmfragmenten. Met haar overdonderende beelden won ze zowel in 1997 als in 1998 de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. T/m 19 aug in Buro Leeuwarden, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u.

En verder

Schilderijen van Gé-Karel van der Sterren t/m 16 juni in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; tekeningen en schilderijen van Roger Cremers t/m 30 juli in Galerie Van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; een video van L.A. Raeven t/m 7 juli bij Ellen de Bruyne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam; schilderijen van Eduardo Gruber t/m 15 juli in Galerie Artline, Bloemgracht 65, Amsterdam; sculpturen van Hans Hovy t/m 30 juni in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam; schilderijen van Paul Laufer t/m 23 juni bij AYACs, Keizersgracht 166, Amsterdam; tekeningen van Robbie Cornelissen en schilderijen van Ewoud van Rijn t/m 1 juli in Galerie Maurits van der Laar, Herderstraat 6, Den Haag; sculpturen en collages van Lidy Jacobs t/m 17 juni in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; een installatie van Johan Grimonprez t/m 17 juni in Galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.