Rit Giro afgelast na inval

De achttiende etappe in de Ronde van Italië is vanmorgen in San Remo geannuleerd naar aanleiding van een politie-inval gisteravond bij de deelnemende wielerploegen. Veel renners zijn woedend over deze grootste zoektocht naar doping die de Italiaanse politie ooit heeft gedaan. De inval tijdens de Giro was mogelijk omdat in Italië een dopingwet bestaat.

Ploegleiders en een rennersdelegatie hielden vanmorgen na het ontbijt een protestvergadering tegen de inval. Zij beschouwen die als een criminalisering van hun sport. Aanvankelijk was besloten toch te rijden en de 230 kilometer lange bergetappe met honderd kilometer in te korten. Een paar uur later werd de `koninginnerit' helemaal geschrapt. Volgens koersdirecteur Castellano was het niet meer mogelijk op een redelijke tijd de aankomstplaats te bereiken.

Ongeveer tweehonderd agenten verrasten gisteravond tegen negen uur de renners en begeleiders van de ploegen. De politie deed invallen in de rennerskwartieren in de start- en finishplaats San Remo. De agenten namen zakken vol medicijnen mee, in totaal meer dan tweehonderd verpakkingen. Volgens Italiaanse media zijn daarbij ook verboden stimulerende middelen gevonden. De politie was achterdochtig geworden na een dopingonderzoek in Montecatini.

DOPINGpagina 12