Rechter: geen uitstel executie van McVeigh

Timothy McVeigh heeft geen recht op verder uitstel van zijn executie. Dat heeft een rechter in Denver bepaald. McVeigh wacht nu maandag de dood door injectie. Zijn advocaten hebben hoger beroep aangetekend.

McVeigh bracht in 1995 een bom tot ontploffing in een regeringsgebouw in Oklahoma City. Die aanslag kostte 168 mensen het leven; tientallen slachtoffers die het drama overleefden, zijn er fysiek en mentaal nog steeds slecht aan toe. McVeigh werd in 1997 schuldig bevonden en ter dood veroordeeld.

Oorspronkelijk zou McVeigh 16 mei worden terechtgesteld in de federale strafgevangenis van Terre Haute, Indiana. Minder dan een week voordat die met spanning tegemoet geziene executie werd uitgevoerd, bleek dat de FBI, de federale politie die het onderzoek in de zaak had gedaan, had verzuimd 4.400 documenten en 11 cd's over te dragen aan de verdediging. Minister Ashcroft (Justitie) besloot toen tot een maand uitstel.

De minister verwelkomde gisteren het vonnis van de rechter. Hij had al eerder gezegd tegen verder uitstel te zijn. De advocaten van McVeigh zullen alles doen om hun cliënt, die overigens zijn schuld niet ontkent, ook ná maandag te laten leven. De rechter noemde het achterhouden van informatie door de FBI een `nalatigheid', maar geen geval van `fraude', zoals de verdediging had gesteld.

Ashcroft maakte ook bekend dat een onderzoek van zijn ministerie tot de conclusie had geleid dat er bij de toepassing van doodstraf geen sprake is van op ras gebaseerde vooroordelen. Hogere percentages verdachten uit minderheidsgroeperingen waren te verklaren door verschillen tussen federale strafwetten en die van de staten. Bovendien waren velen veroordeeld wegens drugsmisdrijven, die meer worden gepleegd door minderheden.

Opdracht tot het onderzoek werd oorspronkelijk gegeven door president Clinton, die in december de executie van McVeigh een half jaar uitstelde. Het ministerie van Justitie onder de toenmalige minister Janet Reno meende na onderzoek dat met name zwarten en latino's zwaarder worden berecht en een grotere kans lopen tot de doodstraf te worden veroordeeld.