POLITICI, ROYALTY EN ETEN

Het kippetje van Napoleon, Mitterand en ortholaantjes, het kadetje van Kok, het koekje van Drees, de hamburgers van King Elvis, Prins Bernhards biertje bij het ontbijt en Holtkamp-koggetje bij de koffie, Marie Antoinette en cake, Juliana en sherry, Hans van Mierlo en palmenhart, Kohl en saugermagen, Idi Amin en mensenvlees, Queen Mother Elizabeth en aardbeien, Wilhelmina en chocola, Beatrix witte wijn op de juiste temperatuur, waar ook ter wereld, Bush sr. géén broccoli, Mao en varkensvlees, Laurentien kan niet koken, Clinton kip-enchillada, Paus Johannes Paulus II pierogi met bosbessen, Jeltsin en wodka en Melkert coquilles St. Jacques met truffel en zeezout.

Deze laatste combi van man en hapje baarde nogal wat opzien. Sommige politici maken doelbewust gebruik van de betekenis van voedsel: Zij eten en bedoelen: kijk hoe dicht wij bij het volk staan. Tony Blair liet zich tijdens zijn verkiezingscampagne fotograferen in een fish & chips winkel. Robin Cook kocht in aanwezigheid van fotograferen kippers en Michael Portillo haalde de krant met een frietje in de hand. De laatste viel enkele jaren geleden lelijk door de mand. Portillo bestelde in een snackbar wijzend op een schaaltje met groene prut een portie quacamole. De groene prut was niet gemaakt van avocado. Het was "mushy peas", een puree van doperwten. Vandaag kiezen de Britten een nieuw parlement. Daarom een recept van de kok van de familie Blair. De Blairs eten bij het gestoofde lamsvlees couscous. Bereiding: Bestrooi het in dobbelstenen gesneden vlees met zout en peper en bak het in een braadpan in de olijfolie aan. Voeg de ontvelde tomaten, de in ringen gesneden gepelde uien, de knoflook uit de knijper en de in repen gesneden paprika toe. Roer de bloem er door en voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Giet de gepelde tomaten en het sap en de in plakjes gesneden champignons in de pan en laat het vlees in 30-45 minuten gaar stoven. Roer op het laatste moment de koriander door het gerecht.

    • Anne Scheepmaker