Oud-SS'er vecht vonnis aan

Oud-SS'er Dirk Hoogendam heeft bezwaar aangetekend tegen het vonnis dat in 1950 tegen hem is uitgesproken. Hij is destijds bij verstek ter dood veroordeeld wegens landverraad. Later is dit vonnis omgezet in levenslang. Hoogendam woont sinds zijn vlucht in 1946 in de Duitse deelstaat Hessen, zo ontdekte de Telegraaf in april.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Hoogendam (79) als officier van de Waffen-SS onderduikers opgespoord en mishandeld; joden, niet-joodse Nederlanders die niet in Duitsland wilden werken en verzetslieden. De Duitse advocaat van Hoogendam, O. Goetjes in Spangenberg, wil met het aanvechten van het vonnis zorgen dat Hoogendam in Duitsland berecht wordt. Zijn cliënt is in 1950 veroordeeld voor vreemde krijgsdienst in het vooruitzicht van oorlog, hulpverlening aan de vijand en voor mishandeling. In Duitsland zijn deze misdaden verjaard. Alleen voor moord zou hij er nog veroordeeld kunnen worden, maar het is onduidelijk of hij daadwerkelijk mensen heeft vermoord. Goetjes zegt dat zijn cliënt dit ontkent.

,,Dat is het vervelende van vonnissen bij verstek'', zegt David Barnouw van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, ,,omdat de verdachte en zijn advocaat niet bij het proces aanwezig zijn geweest, zijn de beschuldigingen heel algemeen verwoord. Er is niet precies uitgezocht welke doden hij op zijn geweten heeft.'' Volgens Barnouw bestaat er geen enkele twijfel dat Hoogendam joden en andere onderduikers heeft mishandeld en dat hij verantwoordelijk is voor de dood van verschillende mensen.

Voor de Duitse tv legde Hoogendam twee dagen geleden een verklaring af. Hij had berouw van zijn misdaden, zei hij. Maar hij voegde eraan toe dat hij in de oorlog alleen partizanen had mishandeld en mensen ,,die Engelsen hielpen''.

Goetjes wil voorkomen dat Duitsland Hoogendam aan Nederland uitlevert. Die kans is erg klein, omdat hij sinds 1941 de Duitse nationaliteit heeft en Duitsland geen onderdanen uitlevert. Hoogendam is in 1946 gevlucht en pas onlangs door de Telegraaf opgespoord.