Ooggetuigen: kroonprins Nepal schuldig

Nieuwe ooggetuigenverklaringen, vandaag en gisteren afgegeven, onderschrijven de versie dat kroonprins Dipendra schuldig is aan het bloedbad in het koninklijk paleis van Nepal. Onduidelijk blijven de omstandigheden waaronder hij tot zijn daad kwam.

Rajiv Raj Shahi, een schoonzoon van de broer van wijlen koning Birendra, vertelde vanmorgen aan journalisten hoe hij vrijdagavond vol afschuw toekeek hoe een dronken kroonprins zijn familie uitmoordde. Dit alles duurde niet langer dan anderhalve minuut. ,,Dipendra was gewoon een moordenaar'', zei Shahi. Hij is de eerste directe ooggetuige die vertelt wat zich op de bewuste avond afspeelde. Gisteren publiceerde The Washington Post het relaas van een verwant van een ooggetuige. De verhalen komen overigens overeen, met dien verstande dat de kroonprins volgens de nieuwste verklaringen dronken was.

Een oom van Dipendra, Suraj Shamsher Rana, verklaarde gisteren dat er wel degelijk een woordenstrijd over de verboden liefde van de kroonprins aan het bloedbad voorafging. Koning Birendra stuurde een dronken Dipendra de kamer uit, waar zich ongeveer 25 personen, familieleden en welgestelde vrienden, hadden verzameld. Een half uur later keerde Dipendra terug, gestoken in een camouflagepak, en richtte het bloedbad aan. Rana, die zelf niet aanwezig was bij het diner, heeft de afgelopen dagen met verschillende ooggetuigen gesproken.

Andere getuigen verklaarden dat de Nepalese koning en koningin wél hadden ingestemd met een huwelijk van Dipendra, maar dat diens jongere broer Nirajan dan troonopvolger zou worden. De Engelse krant The Independent meldde gisteren dat de prins een paar dagen voor de fatale gebeurtenis in het geheim zou zijn getrouwd met zijn vriendin.

De bevolking heeft verslagen gereageerd op de nieuwe verklaringen. Vanmorgen bleef het rustig op straat. De politie arresteerde drie medewerkers van de grootste krant, de Kantipur Daily, op verdenking van verraad. De krant had een artikel van een maoïstische rebellenleider geplaatst, waarin deze zware kritiek uitte op de monarchie. De commissie die het bloedbad in het koninklijk paleis moet onderzoeken, gaat morgen aan het werk. Ze streeft ernaar binnen drie dagen duidelijkheid te verschaffen.