Omzet van Ahold in VS groeit licht

Ahold heeft in de Verenigde Staten, ondanks de afzwakkende economische groei, een omzetgroei van 3 procent gerealiseerd. Inclusief overnames liep wel de winstgevendheid in de VS in het eerste kwartaal terug.

Dit heeft Ahold vanochtend bekendgemaakt. De omzet de Amerikaanse activiteiten nam met 60 procent toe tot 10,2 miljard dollar.

De winst in deze regio steeg met 45 procent tot 454 miljoen dollar, vooral door consolidatie van een sterk groeiende US Foodservice (dat voedsel levert aan restaurants, ziekenhuizen en kantines) en de vorig jaar ingelijfde voedseldistributeur PYA/Monarch. Internetkruidenier Peapod draait echter nog steeds met verlies van 14,4 miljoen dollar.

De totale winst van Ahold steeg met 51 procent tot 764 miljoen gulden. De omzet overschreed de 40 miljard gulden, 66 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

De cijfers zijn iets boven de verwachtingen van analisten. Ondanks de onzekerheid over de economie handhaaft Ahold-president Cees van der Hoeven zijn winstverwachting voor het lopende jaar, een stijging van de winst dit jaar van 15 procent per aandeel.

Het overgrote deel van de winststijging in het afgelopen kwartaal is toe te schrijven aan overnames, maar ook de 13 cent hogere dollarkoers droeg flink bij aan het positieve effect. De winst per aandeel kon zo stijgen met 18 procent tot 0,41 euro. Exclusief valutaeffect zou dat slechts 13 procent zijn.

Van der Hoeven is erg opgelucht dat de teruglopende economische groei slechts een relatief beperkt effect had: ,,In de VS hebben onze winkelketens en foodservice-activiteiten hun resultaten aanmerkelijk verbeterd. Tevens is het negatieve resultaat van Peapod kleiner dan verwacht.' Hij noemt ook de prestaties van zijn bedrijf in Latijns Amerika uitstekend, gezien de eveneens moeilijke economische omstandigheden in deze regio. In Europa steeg de omzet van Ahold met 78 procent, vooral door de opname van de cijfers van de overgenomen winkelketens ICA in Scandinavië, Superdiplo in Spanje en A&P in Nederland. Autonoom steeg de omzet in Europa 8 procent. Azië is de enige regio waarover Ahold niet tevreden is. Opnieuw nam daar de omzet af (tot 222 miljoen gulden). Het concern boekte er bovendien een verlies van 11 miljoen gulden, tegen een min van 13 miljoen een jaar eerder.

Gerectificeerd

Ahold

In het bericht Omzet van Ahold in VS groeit licht (in de krant van donderdag 7 juni, pagina 13) wordt melding gemaakt van een omzetgroei van de Ahold-activiteiten in de VS met 3 procent. Dit betreft omzetgroei exclusief overnames. Inclusief overnames steeg de Amerikaanse omzet met 60 procent.