MeesPierson breekt met Soeharto-clan

MeesPierson verbreekt haar zakelijke relaties met bedrijven van de Soeharto-clan uit Indonesie. Een woordvoerster van het bedrijf heeft dat gisteren meegedeeld.

Uit onderzoek van de Indonesische wetenschapper George Aditjondro bleek vorig jaar dat Nederlandse banken een groot aantal bedrijven van de Soeharto-clan in hun klantenbestand hadden zitten. De banken sloten op de kapitaalmarkt leningen af voor de financiering van lucratieve projecten van de Soeharto-groep in Indonesië. Volgens Aditjondro stelden de banken hiermee de clan in staat zich op grote schaal te verrijken.

Een van de banken die banden onderhield met de Indonesische ex-dictator en zijn aanhangers was MeesPierson Trust, een dochteronderneming van Fortis. MeesPierson Trust begon na de onthullingen van Aditjondro een eigen onderzoek. ,,Er is een aantal klanten waarvan wij vermoeden dat zij inderdaad banden hebben met de Soeharto-familie of de Soeharto-clan'', aldus de woordvoerster. ,,Van sommige bedrijven hebben wij al afscheid genomen, van andere bedrijven zijn wij bezig afscheid te nemen.'' Wegens contractuele verplichtingen kan de bank de relaties niet direct verbreken.