Macedonië wil staat van oorlog

Premier Ljubco Georgievski van Macedonië heeft gisteren gedreigd de staat van oorlog uit te roepen na het bloedbad bij Tetovo. De internationale gemeenschap heeft de regering om terughoudendheid gevraagd.

De dreigementen van premier Georgievski volgen op een aanslag op Macedonische soldaten, dinsdagnacht, door Albanese rebellen nabij de stad Tetovo. Daarbij vonden vijf soldaten de dood en werden zeven soldaten gewond. Drie van de doden waren afkomstig uit de zuidelijke stad Bitola, waar gisteravond rellen uitbraken als wraak voor de aanslag. Groepen Macedonische jongeren vernielden zeker vijfentwintig winkels en huizen van Albanezen in de stad.

De aanslag in Tetovo heeft de Macedonische gemeenschap met afgrijzen vervuld. ,,Een sterk militair ingrijpen is de enige manier om vrede te bereiken'', verklaarde Georgievski's woordvoerder. Vorige maand dreigde de premier ook de staat van oorlog uit te roepen, maar daar zag hij onder sterke internationale druk vanaf. Gisteren riep Georgievski de politieke leiders van de Albanese minderheid opnieuw op partij te kiezen. ,,Zij moeten laten zien waar zij staan, aan de kant van de moordenaars of aan de kant van de staat.''

De staat van oorlog voorziet in algemene mobilisatie en geeft het leger meer mogelijkheden om in te grijpen. Het uitroepen van de staat van oorlog vereist echter de toestemming van een tweederde meerderheid in het multi-etnische parlement. Het is niet zeker of Georgievski zo'n meerderheid zal krijgen.

Desalniettemin heeft het Westen scherp gereageerd op zijn uitspraken. ,,We zien niet in hoe de staat van oorlog de politieke verzoening tussen beide partijen naderbij brengt'', aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De buitenland-gezant van de Europese Unie, Javier Solana, heeft de aanslag bij Tetovo streng veroordeeld, maar keerde zich ook tegen het uitroepen van de staat van oorlog. ,,Die speelt alleen de extremisten in de kaart.'' De EU-gezant wordt morgen in de Macedonische hoofdstad Skopje verwacht. Een woordvoerder van de NAVO zei gisteren dat een militaire oplossing van het conflict in Macedonië niet mogelijk is.

Gisteravond openden onbekenden in Skopje vanuit een auto het vuur op het kantoor van de president van Macedonië, Boris Trajkovski. De president was op dat moment aanwezig, maar niemand raakte gewond. De kogels ketsten af op de kogelvrije ramen. De daders wisten te ontkomen. Vandaag werd bekendgemaakt dat de auto van de daders in Bulgarije is geregistreerd en wel op naam van een bedrijf van een niet-Bulgaar. Welke nationaliteit die buitenlander heeft is niet bekendgemaakt.

    • Yaël Vinckx