KPN klem door zijn eigen statuten

KPN dreigt te weinig nieuwe aandelen te kunnen uitgeven om noodzakelijk kapitaal op te halen. Oorzaak is een plafond van maximaal uit te geven aandelen dat in de eigen KPN-statuten is vastgelegd.

Volgens de statuten van de onderneming kan KPN nog maximaal 667 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Tegen de huidige koers van het aandeel, dat vanochtend rond de 7,7 euro lag, is daarmee iets meer dan 5 miljard euro op te halen. Dit is het bedrag dat KPN naar verluidt minimaal nodig heeft. Bij het verder wegzakken van de koers, zoals de afgelopen zeven dagen het geval was, komt het beoogde bedrag in gevaar. Een korting, zoals KPN die overweegt te geven op de nieuwe aandelen, is niet mogelijk als het bedrijf vasthoudt aan de gewenste 5 miljard euro.

Een ander probleem is het aandelenpakket dat de Amerikaanse KPN-partner Bellsouth vanaf aanstaande zaterdag mag opeisen. Bellsouth kreeg eind 1999 het recht om zijn aandelen in het Duitse telecombedrijf E-plus om te zetten in aandelen KPN. Het kreeg dat recht omdat het KPN financieel hielp met de overname van E-plus. Bellsouth heeft recht op 200 miljoen aandelen in KPN. Als de Amerikanen de stukken opeisen, vermindert de hoeveelheid maximaal uit te geven aandelen tot 467 miljoen. Dat zou de opbrengst van een aandelenemissie verminderen tot 3,6 miljard euro.

Een woordvoerder van KPN bevestigt dit scenario. Het telecombedrijf moet een buitengewone aandeelhoudersvergadering organiseren om de statuten te kunnen wijzigen.

De Nederlandse staat moet bovendien als grootaandeelhouder toestemming geven aan KPN om Bellsouth aandelen te geven. Het ministerie van Financiën bevestigt dat het Amerikaanse bedrijf nog geen ,,formeel verzoek'' heeft ingediend.

De aandeelhoudersconstructie bij de Duitse KPN-dochter E-Plus dreigt op korte termijn de geldnood van KPN te verhogen. Als Bellsouth van zijn recht op KPN-aandelen gebruikmaakt, dient KPN binnen 120 dagen diverse leningen ter waarde van enkele miljarden guldens aan BellSouth af te betalen.

De koers van KPN zakte vanmorgen opnieuw, naar een dieptepunt van 7,68 euro. Vorig jaar was het belang van de overheid in KPN, op het hoogtepunt van beurskoers van ruim 72 euro, nog 66 miljard gulden waard. Dat was 12,7 procent van de totale staatsschuld. Vanmorgen bedroeg de waarde van het staatsaandeel nog maar 7 miljard, ofwel 1,4 procent van de staatsschuld.

Patrick Morley, die tot vorige week lid was van de raad van bestuur van KPN, zegt vandaag in deze krant dat een splitsing van KPN in verschillende bedrijfsonderdelen in de lijn der verwachting ligt.

KPNpagina's 13,14,15

    • Stéphane Alonso
    • Mark Houben