KPN daalt toch op AEX zonder duidelijke koers

De Amsterdamse beurs had vanochtend moeite een duidelijke koers te vinden. De beursgraadmeter opende op verlies, sloeg daarna door naar de andere kant van het nulpunt, maar verloor tegen het einde van de ochtend toch weer 0,4 procent van zijn waarde op 587 punten.

Het aandeel KPN, dat de afgelopen drie handelsdagen 40 procent van haar beurswaarde verloor na berichten dat het telecomconcern een aandelenemissie zou overwegen, maakte vanochtend een beweeglijk begin van de handelsdag door. Na berichten in de pers dat KPN de verkoop van de mobiele telefoon-divisie zou overwegen, en de ontkenning van het concern zelf daarop, steeg de koers met bijna 2 procent. Aan het einde van de ochtend stond het aandeel alweer op een verlies van 1,5 procent.

De index van de 25 grootste Amsterdamse fondsen AEX kende vanochtend enkele stevige verliezers. Zo daalde Philips 2,2 procent, leverde TPG 2,4 procent in en verloor KPN Qwest zelfs 3,4 procent van de beurswaarde.

Opmerkelijk was het koersverlies van Ahold. Het concern maakte vanochtend voorbeurs positieve kwartaalcijfers bekend, maar beleggers waren blijkbaar niet overtuigd. Het supermarktconcern verloor in de ochtend enkele tienden van procenten aan beurswaarde.

Flinke winnaars waren er niet op het Damrak vanochtend. UPC, dat met een lage koers vrij snel fluctueert, en ASM Lithography wonnen ieder 1,1 procent. Branchegenoot van ASML, ASM International, boekte in de Midkap-index van middelgrote fondsen een plus van ruim 2 procent. Sinds ASM Lithography twee dagen geleden een grote order voor chipmachines kreeg, verkeert de halfgeleiderindustrie op de beurs in een optimistische stemming.

De aandelenkoersen in New York daalden gisteren. Beleggers besloten zich uiterst voorzichtig op te stellen na het enthousiasme dat zij een dag eerder toonden. Technologieconcerns zoals Lucent hadden de dag ervoor positieve berichten uit laten gaan, waarop beleggers de koers van technologiebeurs Nasdaq met 3 procent lieten stijgen. Gisteren besloten beleggers een afwachtende houding aan te nemen en te wachten op meer economisch nieuws.

Het aandeel dat het meest in het oog sprong was Hewlett-Packard. HP verklaarde dat de omzet de afgelopen maand tegen was gevallen door de teruglopende vooruitzichten in de wereldwijde informatietechnologie. HP eindigde 4,5 procent lager.

Van de belangrijke Europese beursgraadmeters stond alleen de FTSE in Londen vanochtend op winst. Daar maakten vooral exportbedrijven een goede ochtend door. De Britse pond, die op een dieptepunt staat wanneer het gaat om de waarde ten opzichte van de dollar, was de oorzaak van de positieve stemming. ,,Een goedkopere pond is goed voor bedrijven die inkomsten in dollars ontvangen wegens valutaire voordelen. Bovendien krijgen exportconcerns er een betere concurrentiepositie door'', zegt een Britse analist.

Cosmeticaketen The Body Shop steeg 20 procent in waarde na berichten dat het kandidaat is voor een overname. Tabaksaandelen werden daarentegen gedumpt door beleggers in reactie op de beslissing van een Amerikaanse rechter dat Philip Morris 3 miljard dollar moet betalen aan een zieke roker.