Israël ziet einde van Arafats taak

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft ,,zijn historische taak beëindigd''. Dat zei gisteren de Israëlische minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer, voor een forum van zijn Arbeidspartij.

De bewindsman sprak de hoop uit dat er na Arafat een nieuwe generatie pragmatische Palestijnse leiders zal opstaan met wie Israël tot een akkoord kan komen.

Ben Eliezer beschuldigde Arafat ervan zich niet aan het bestand te houden dat onder zware internationale druk tot stand kwam na de zelfmoordaanslag van zaterdagavond op een disco in Tel Aviv. Volgens hem hebben zich sedertdien 90 vijandelijke acties van Palestijnse zijde voorgedaan. Gisteravond werden drie Israëlische kolonisten in bezet gebied gewond toen hun auto nabij Ramallah onder Palestijns vuur kwam te liggen.

Volgens dr. Menahem Klein, lector aan de Bar-Ilan universiteit en adviseur voor Palestijnse zaken van de regering-Barak, is de regering van premier Sharon erop uit Arafat en het Palestijnse zelfbestuur omver te werpen. Vanmorgen zei hij desgevraagd dat de uitspraak van minister Ben Eliezer over het `beëindigen van de historische taak van Arafat' onderdeel is van een regeringscampagne om de Palestijnse leider in diskrediet te brengen en te dehumaniseren. Hij vergeleek de ophitsing tegen Arafat nu met de uitspraak van premier Menahem Begin aan het begin van de Libanese oorlog in 1982 dat ,,de Palestijnen beesten op twee benen zijn''. Volgens hem trappen ook Israëlische journalisten in de manipulaties van de regering en het leger om Arafat zo zwart mogelijk af te schilderen.

Israëls grootste krant, Yediot Ahronot, komt vandaag in een hoofdartikel tot dezelfde conclusie als Klein. ,,De scherpe verbale aanval tegen Arafat is opgezet en geen toeval. Het in diskrediet brengen van Arafat heeft tot doel de publieke opinie voor te bereiden op de het uit de weg ruimen van Arafat als leider van de Palestijnen. Het onverbloemde doel is dus om de publieke opinie in Israël en in de wereld voor te bereiden op een omvangrijke militaire actie die zal leiden tot het ineenstorten van het Palestijnse zelfbestuur en de verbanning van Arafat.''

Premier Sharon omschreef Arafat in een vraaggesprek met een Russisch televisiestation deze week als een ,,moordenaar'' en ,,terrorist''. Gisteren zei minister van Binnenlandse Veiligheid Uzi Landau dat Arafat wegens oorlogsmisdaden voor de rechtbank moet worden gesleept. De politie schat dat gisteravond tegen de 20.000 mensen, voornamelijk kolonisten, in Jeruzalem tegen de huidige terughoudendheid van Sharon en vóór de eliminatie van Arafat demonstreerden. ,,Wij willen een vechtende Sharon. We moeten Arafat verslaan'', stond op de spandoeken die de demonstranten met zich meedroegen. ,,We willen oorlog'', zei een demonstrante uit een nederzetting tegen radio Israël. ,,Ook nu vallen er doden.''