Ierse zege vergroot druk op Nederland

Portugal en Ierland hebben gisteren geen fout gemaakt in groep 2 van het WK-kwalificatietoernooi, waardoor de druk op het Nederlands elftal onverminderd groot blijft. Portugal liep Cyprus met 6-0 onder de voet, terwijl Ierland in Tallinn weinig problemen had met Estland: 0-2.

Nederland moet op 1 september in Dublin winnen van Ierland voor een plaats in de play-offs. The Green Army heeft voldoende aan een gelijkspel om de tweede plaats achter Portugal veilig te stellen. Waar Nederland zaterdag lang worstelde, benutte Ierland gisteren de spaarzame kansen tegen Estland. Al in de eerste helft scoorden Dunne en Holland. Na rust kwam de zege niet meer in gevaar voor de ploeg die aantrad zonder de geschorste aanvoerder Roy Keane.

Ierland gaat met achttien punten aan de leiding in groep 2, vóór Portugal (15) dat één wedstrijd minder heeft gespeeld. Het doelsaldo (18-5) is gelijk.

Duitsland heeft de eindronde binnen bereik. De ploeg van bondscoach Völler was gisteren met 2-0 te sterk voor Albanië. Engeland lijkt verzekerd van de tweede plaats, na de 2-0 zege in en op Griekenland. Het was de vijfde overwinning op rij voor de Engelsen onder leiding van de Zweedse bondscoach Eriksson.

Tsjechië, dat zaterdag verloor van Denemarken, ontsnapte aan een nieuwe tegenvaller in groep 3. Pas in de slotminuten nam het door toedoen van Kuka en Baros afstand van Noord-Ierland, 3-1. Denemarken behield één punt voorsprong op Tsjechië door, zij het uiterst moeizaam, van Malta te winnen: 2-1.

Zweden haalde in groep 4 uit tegen Moldavië: 6-0. Aanvaller Larsson, de onbetwiste topschutter van de Schotse competitie, scoorde vier keer. Slowakije haakte min of meer af in de race met Turkije en Zweden door met 2-0 bij Azerbeidzjan te verliezen.