HULPMIDDELEN

Teksttelefoon Een teksttelefoon ziet er uit als een heel klein computertje met een piepkleine monitor. En dat is het eigenlijk ook, compleet met een eigen besturingssysteem. Teksttelefoongebruikers kunnen elkaar ermee opbellen en om de beurt tekst intypen, met een `x' aan het eind als teken dat de ander weer mag. Horenden die zelf geen teksttoestel hebben, kunnen een dove opbellen via de teksttelefoonservice van de PTT: kies 0900-8410; er komt dan een operateur die het gesprek teksttelefoneert (hij of zij typt in wat de sprekende te zeggen heeft en leest de tekst van de ander voor). De teksttelefoon was in de jaren zeventig revolutionair modern, maar wordt nu in rap tempo vervangen door e-mail en sms.

Wek- en waarschuwings- systemen

Wie doof is kan uiteraard ook geen deurbel of wekker horen. Daarom zijn er speciale wek- en waarschuwingssystemen in de handel die met specifieke lichtflitspatronen aangeven of er iemand voor de deur staat, de telefoon gaat, de babyfoon geluid maakt, enzovoort. Die kwamen overigens ook pas in de jaren zeventig in de handel; daarvoor fungeerden horende huisgenoten of een welwillende buurvrouw als wekker of deurbel. De moderne systemen zijn voorzien van een los `trillertje' dat in de achterzak past of als wekker onder het hoofdkussen te leggen is. Ook zijn huisgenoten ermee op te roepen, zodat het niet nodig is iedere keer die zes trappen naar de zolder te bestijgen om `we gaan eten' te gebaren.

Teletekst

Op teletekst wordt elke dag een aantal televisieprogramma's van de publieke omroep ondertiteld. Wie tijdens zo'n ondertiteld programma teletekstpagina 888 opzoekt, krijgt het beeld van de televisie te zien met daarbij ondertitels in teletekstletters. De tekst van verschillende sprekers wordt in verschillende kleuren weergegeven. Als er muziek wordt gespeeld of wordt geklapt of gelachen, wordt dat ook vermeld. Op teletekstpagina's 201 tot en met 203 is met een rode `t' aangegeven welke programma's van vandaag zijn ondertiteld; een vooruitblik tot en met overmorgen is te vinden op de pagina's 204 tot en met 209. Pagina 888 werkt ook op sommige buitenlandse zenders, bijvoorbeeld de BBC. Commerciële omroepen ondertitelen incidenteel een aantal soaps, maar 888 is bij RTL de pagina met Staatsloterij-uitslagen.