Grote inval politie bij Giro-renners

Ongeveer tweehonderd agenten hebben gisteravond in Sanremo de renners en begeleiders van de ploegen in de Ronde van Italië in hun hotels verrast met een inval. Het was de grootste politie-actie tegen het gebruik van dope ooit in Italië.

In alle hotels waar renners logeerden, werden invallen gedaan. De agenten namen zakken vol medicamenten mee, in totaal meer dan tweehonderd verpakkingen. Volgens Italiaanse media zijn ook verboden stimulerende middelen gevonden. Vandaag rond het middaguur had de speciale eenheid van de politie die belast is met volksgezondheid, hierover nog geen mededelingen gedaan.

Veel renners zijn woedend over de politie-actie. Ploegleiders en enkele renners hielden vanmorgen na het ontbijt een protestvergadering gehouden tegen de inval. Daarbij was de voorzitter van de internationale wielerunie, de Nederlander Hein Verbruggen, aanwezig. Ploegleiders en renners beschouwen de actie als criminalisering van hun sport. Aanvankelijk was besloten toch te rijden en de 230 kilometer lange bergetappe, met 100 kilometer in te korten.

Een paar uur later werd de achttiende etappe helemaal geschrapt. Volgens de directeur van de Giro, Carmine Castellano, was het niet meer mogelijk op een redelijke tijd de finish in het hooggelegen Sant'Anna di Vinadio te bereiken.

De politie was achterdochtig geworden na een onderzoek in een vorige etappeplaats van de Giro, Montecatini. Toen de karavaan was vertrokken, werden de hotelkamers doorzocht. Daar werden veel injectienaalden en infuuszakken gevonden, maar opvallend genoeg nauwelijks verpakkingen van de gebruikte medicijnen en preparaten.

Gisteravond gooiden mensen spullen uit het raam tijdens de politie-inval. Een van hen was de verzorger van de ploeg van Mercatone Uno, Roberto Pregnaloto. Renners en verzorgers moesten op de gang wachten terwijl alle kamers werden doorzocht. Ook de volgauto's en materiaalwagens werden door de politie onderzocht.

Gisteren bevestigde de ploegleiding van Mercatone Uno dat de renner Riccardo Forconi positief is bevonden bij een dopingcontrole. Net als andere renners was vóór het begin van de Giro d'Italia zijn hematocrietgehalte onderzocht, als een indicatie voor mogelijk gebruik van EPO. Bij die test werd niets afwijkends geconstateerd. Na de proloog moest Forconi naar de dopingcontrole. Zijn ploeg heeft niet bekendgemaakt welke verboden stof daarbij werd gevonden.

In afwachting van een contra-expertise is Forconi geschorst. Eerder werd de Franse renner Pascal Hervé uit de Giro genomen omdat ook hij positief werd bevonden.

De kopman van Mercatone Uno, Marco Pantani, de eerste Italiaanse sportman die strafrechterlijk is veroordeeld wegens dopinggebruik, kwam gisteren met een achterstand van twaalf minuten over de finish. De etappe werd gewonnen door de Italiaan Pietro Cauccioli, voor de Portugees Azevedo. De Italiaan Simoni behield de roze leiderstrui. Pantani besloot vanmorgen naar huis te gaan. Hij heeft last van bronchitis.

    • Marc Leijendekker