Grosjean verjaagt Agassi met toverballen

De Fransman Sébastien Grosjean bereikte gisteren de halve finale van Roland Garros door Andre Agassi te kleineren.

Sébastien Grosjean leeft voor even als een God in Frankrijk. De 23-jarige Fransman speelde gisteren, uitgerekend op het court central in de kwartfinales van Roland Garros, tegen Andre Agassi de partij van zijn leven. Slechts één uur en vijftig minuten had hij nodig gehad om met sensationeel tennis zijn Amerikaanse tegenstander voor de ogen van een uitzinnige menigte te kleineren: 1-6, 6-1, 6-1 en 6-3. Grosjean strijdt morgen voor het oog van de Franse natie tegen Alex Corretja om een plaats in de eindstrijd. De Spanjaard won gisteren eenvoudig in drie sets van de Zwitser Roger Federer.

Grosjean kon na afloop van zijn zege tegen Agassi nog amper bevatten wat hem was overkomen. Terwijl de Fransen op het tennispark in het Bois de Boulogne feestvierden, stortten tientallen televisie- en radiojournalisten zich op de nieuwe Franse volksheld. ,,Dit was misschien wel mijn beste wedstrijd ooit'', stamelde Grosjean. ,,Het leek wel alsof ik geen fouten kon maken.''

Grosjean, die tijdens de Australian Open ook al opzien baarde met een plaats in de halve finales, is bezig aan een indrukwekkende opmars, die hem vorige week voor het eerst in zijn carrière in de toptien bracht. De Marseille geboren, maar in Florida woonachtige Grosjean behoort samen met Arnaud Clément, Nicolas Escudé en Arnaud Di Pasquale tot een talentvolle generatie Franse tennissers.

De als tiende geplaatste Grosjean begon gisteren als laatst overgeblevene van zestien Fransen als underdog tegen de als derde geplaatste Agassi. Zeker na de eerste set geloofden weinig toeschouwers in een Frans succes. Agassi blies zijn opponent in sneltreinvaart van de baan. Na 22 minuten ging het tweetal naar de kant met een 6-1 stand op het scorebord.

Grosjean en het timide publiek moesten vrezen voor een afgang. Plots ging er echter een gejuich op in het stadion toen de ruim vijftienduizend toeschouwers getuige waren van de onverwachte entree van Bill Clinton. De Amerikaanse ex-president werd onthaald als een held.

Het was alsof Grosjean zich liet inspireren door de komst van de voormalige wereldleider. Plotseling begon de Fransman de ballen met een dodelijke precisie langs de lijnen te slaan. De partij nam daardoor een andere wending. Bij Grosjean leek plotseling alles te lukken, terwijl Agassi beginnersfouten ging maken. Met bijna fabelachtig tennis trok Grosjean in een tijdsbestek van 24 minuten de stand in sets weer gelijk. Het chauvinistische Franse publiek ging terstond achter hun landgenoot staan.

In de derde set zagen de toeschouwers met stijgende verbazing hoe Grosjean toverballen bleef slaan. Agassi had niets in te brengen tegen de fore- en backhands die tegen de lijnen op het gravel neersloegen, de prachtige lobjes die onbereikbaar over hem heen vlogen en de geraffineerde korte balletjes die achter het net vielen. Agassi was onmachtig tegen het bijna goddelijke spel van Grosjean die de derde set wederom met 6-1 naar zich toe trok.

De enige toeschouwer die aan het begin van de vierde set de tribunes verliet was Clinton. Hij zag niet hoe zijn landgenoot toen ineens het initiatief weer overnam. Agassi brak de service van Grosjean en de voormalige kampioen van Roland Garros leek klaar voor de wederopstanding. De Amerikaan heeft in het verleden bewezen dat hij als geen ander in staat is om uit een geslagen positie terug te komen.

Agassi stond op een 2-1 voorsprong toen Clinton plots terugkeerde in zijn loge. Prompt volgde een reeks onwaarschijnlijke fouten. Met twee dubbele fouten en een knullig in het net geslagen bal verspeelde de Amerikaan zijn service: 2-2. Gedragen door het uitzinnige publiek ontsteeg Grosjean opnieuw zijn niveau. Met onwaarschijnlijk effectief tennis declasseerde hij Agassi. De Fransman beëindigde zijn one-man-show door op matchpoint een ace langs Agassi te kogelen. Het stadion ontplofte bijna.

Grosjean hief zijn armen in de wetenschap dat hij na Henri Leconte in 1992 en Cedric Pioline in 1998 als derde Fransman in tien jaar tijd de halve finale in Parijs haalde. ,,Het is alsof er een droom uitkomt'', sprak Grosjean. ,,Ik hoop dat ik in de halve finale tegen Corretja opnieuw zo kan spelen als vandaag.''

Agassi zei na afloop geïrriteerd dat hij Clinton niet gezien had. Grosjean hoopt hij niet meer tegen te komen. ,,Ik speelde goed, maar dat was vandaag niet genoeg. Grosjean deed alles goed en miste niets.''

    • Koen Greven