GEBARENTAALWEDSTRIJD

Naam: Marie van Driessche (12)

Beroep: scholier

,,Twee jaar geleden won ik de Nationale Leesvertelwedstrijd. Dat is een wedstrijd waaraan tien kinderen meedoen, uit groep zeven en acht van de vijf basisscholen voor doven. Iedereen moest in maximaal vijf minuten een verhaal vertellen in gebarentaal. Ik was als vijfde aan de beurt. Eerst was ik wel zenuwachtig, maar toen ik eenmaal begon was het helemaal niet eng. De zaal was heel donker, dus ik kon de mensen toch niet zien. Ik wilde graag een griezelverhaal voorlezen, dus nam ik een gedeelte uit Joris en de geheimzinnige toverdrank van Roald Dahl. Ik had veel te weinig tijd om het hele boek uit te beelden, dus heb ik veel weggelaten en de grappige en spannende stukjes aan elkaar geplakt.

,,En toen was het pauze, er werd een toneelstukje opgevoerd. Na de pauze gingen de andere kinderen voorlezen, een jongen van mijn school was als laatste aan de beurt. Daarna ging de jury weg. In de tussentijd werd de film Abeltje getoond en deelde een rare man cadeautjes uit. Toen de jury eindelijk terug kwam, werden de prijswinnaars genoemd. Eerst de derde, toen de tweede en daarna de eerste, dat was ik!

,,Ik kan nu zaterdag (in De Doelen in Rotterdam, red.) niet meer meedoen, je mag maar één keer naar de finale. Bovendien zit ik nu op een horende school, het Montessori Lyceum in Amsterdam. Eerlijk gezegd vond ik de dovenschool leuker, maar hier leer ik meer. Op de dovenschool kon ik lekker snel kletsen. Nu begrijp ik de andere kinderen vaak niet. Ik heb wel horende vriendjes. Eentje kan gebarentaal, met de anderen kan ik met behulp van spellen met de handen wel praten.

,,Vroeger wilde ik altijd dat mijn ouders en mijn broertje en zusje ook doof waren. Dat leek me zo gezellig tijdens het avondeten. Eigenlijk wil ik dat nog steeds wel, ik moet vaak vragen `wat zeg je', omdat ik het gesprek niet kan volgen. Ik ben heel erg doof geboren. Er zou zoveel anders zijn als ik niet doof was geweest. Dan zou ik bijvoorbeeld heel veel dove vrienden niet kennen en zou ik geen T-shirts van het dovenblad Woord & Gebaar dragen en dan zou ik nu niet geïnterviewd worden.''

    • Lisette Douma
    • Tolk Saskia Heuer