Euronext zet bewust hoog in

De ambities van Euronext om de Europese aandelenmarkten onder zijn hoede te nemen, komen wellicht overeen met die van zijn Duitse concurrent Deutsche Börse. Maar dat betekent nog niet dat beleggers Euronext op gelijke voet moeten behandelen. Toch lijkt dat precies wat Euronext, de combinatie van de beurzen van Nederland, Frankrijk en België, hen vraagt te doen.

Volgens gegevens van het syndicaat van banken dat de beursgang van Euronext begeleidt, wil het bedrijf gewaardeerd worden op een bedrag van rond de 4 miljard euro. Gezien de verwachte netto-inkomsten van 145 miljoen euro dit jaar, ligt dat bedrag ruim boven het niveau van 20 maal de jaarwinst, waarop Deutsche Börse momenteel gewaardeerd wordt. En zelfs die waardering wordt als buitensporig beschouwd - de bank die de beursgang van Deutsche Börse voorbereidt, Deutsche Bank, heeft de koers afgelopen maand juist naar beneden bijgesteld.

Toch ligt het voor de hand waarom de troepen van Euronext zo hoog willen inzetten. Ze willen de strijd met de Duitsers aangaan over de controle over de Europese aandelenmarkten. Om zijn wapenarsenaal aan te vullen, haalt Euronext geld binnen - ongeveer de helft van wat de Duitsers binnengehaald hebben. Het zou een goede eerste stap zijn als de beurs van Milaan zich bij Euronext aansluit. Daardoor verwerft het bedrijf zich een gelijkwaardige uitgangspositie ten opzichte van Deutsche Börse bij het najagen van de ultieme prijs - de London Stock Exchange.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Leslie de Quillacq