Elkhattabi beslist kolderieke stadsderby

Een Schiedammer met een Marokkaans paspoort was gisteravond de hoofdpersoon in een kolderiek Rotterdams voetbaldrama. De uitblinkende Spartaan Ali Elkhattabi maakte in blessuretijd twee treffers tegen Excelsior, dat even daarvoor een 2-0 achterstand had omgebogen in een 3-2 voorsprong. Door de 4-3 zege behoudt Sparta kans op lijfsbehoud in de eredivisie.

Elkhattabi verdient een standbeeld op het Kasteel, waar zaterdag deel twee van de stadsderby wordt gespeeld. Hij maakte dit seizoen 21 competitietreffers in 33 wedstrijden. Daarmee verzorgde hij precies de helft van het totaal aantal doelpunten bij Sparta. Tegen Excelsior kwam hij drie keer tot scoren. De ene treffer was nog mooier dan de andere.

Elkhattabi speelt volgend seizoen in het shirt van AZ. Sommige supporters scholden hem gisteravond uit voor `vuile overloper'. Hij maakte tegen Excelsior een slome indruk in de eerste helft. Op het moment dat zijn criticasters om een wissel vroegen, hielp hij Sparta op fraaie wijze aan een 2-0 voorsprong. Hij kapte zijn tegenstander uit en lobde de bal over de keeper in het doel. De scheldende mannen waren op slag verliefd op hem.

Terwijl Sparta schijnbaar zeker was van de zege, begon Excelsior aan een niet voor mogelijk gehouden inhaalrace. Binnen zes minuten maakte de eerstedivisieclub drie doelpunten. Lopes, Simr en Rijaard zetten het stadionnetje Woudenstein op stelten. De supporters van de thuisclub zongen hatelijke spreekkoren die voor het vijandelijke kamp bedoeld waren. Zij rekenden buiten de nummer zeven van Sparta. Met een knappe kopbal en een zuivere schuiver maakte Elkhattabi zijn faam van goaltjesdief waar.

De matchwinnaar wilde na afloop van geen gelukwensen weten. Hij rende als een dolleman naar de kleedkamer. Eenmaal opgefrist maakte hij nog steeds een getergde indruk. Hij hekelde de uitlatingen van zijn trainer, die zich vorige week in de pers negatief had uitgelaten over de sterspeler. Van Hanegem twijfelde aan de fysieke klachten van Elkhattabi en bekritiseerde zijn mentale weerbaarheid. Na een griepmelding was hij de laatste drie duels geen basisspeler en mocht hij één keer invallen als rechtsbuiten.

,,De trainer had die kritiek recht in mijn gezicht moeten zeggen'', reageerde Elkhattabi gisteravond. Hij was zich bewust van de werkwijze van de coach, die de vedetten harder pleegt aan te pakken dan de waterdragers. ,,Maar hij hoeft mij helemaal niet te prikkelen. Dat probeerde mijn vader vroeger ook. Ik weet wat ik kan. Ik heb veel betekend voor Sparta. Natuurlijk laat ik mijn kop niet hangen, nu ik een contract bij AZ heb getekend. Ik doe altijd mijn best. Ik heb alleen geen toverstokje.''

Elkhattabi is vooral trefzeker als schaduwspits. Onder de vorige trainer Roks kon hij op die positie profiteren van het vuile werk dat de centrumspits voor hem opknapte. Van Hanegem liet hem dit voorjaar zelf als `diepgaande' aanvaller spelen. ,,Ik stond met mijn rug naar het doel en kon alleen maar assists geven'', verklaarde hij zijn minder opvallende rol.

Gisteravond koos Van Hanegem bij hoge uitzondering voor een elftal met twee centrale aanvallers en twee `hangende' buitenspelers. Elkhattabi stond samen met Dennis de Nooijer in de spits. Sparta moet volgend seizoen op zoek naar twee vervangers, als huurling De Nooijer terugkeert naar Heerenveen.

Van Hanegem heeft een verlanglijst met betaalbare krachten ingediend bij het bestuur. De kans is groot dat De Kromme zijn contract verlengt, ongeacht de eindstand van de nacompetitie. De winnende trainer was gisteravond in het laatste speelkwartier ,,duizend doden gestorven'' en had zich heel even een andere baan toegewenst. Volgens Van Hanegem was het wisselvallige spel van Sparta kenmerkend. ,,Niet erg professioneel om tot twee keer toe op de achterlijn de bal te verspelen'', sprak hij cynisch.

Zijn tactische variant had negatieve gevolgen voor het middenveld, waar de trage dertigers Ilia en Langerak werden overlopen door de dartele jeugdspelers van Excelsior. Soms leidde het enthousiasme van de thuisspelers tot onbezonnenheid. Zo maakte de jonge invaller Elakchaoui vlak na rust een eigen doelpunt, dat een waar spektakelstuk inluidde.

    • Jaap Bloembergen