Eis tegen zwerver na brand Schiphol

Een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar eiste de officier van justitie vanochtend voor de rechtbank in Haarlem wegens brandstichting op Schiphol in januari van dit jaar. De 25-jarige dakloze Van der H. bekende verschillende brandjes te hebben gesticht onder meer op 15, 18 en 30 januari.

De brand van 18 januari veroorzaakte een ontploffing op de luchthaven en leidde tot grote vertragingen. De materiële schade bedroeg ongeveer 10 miljoen gulden. Van der H. verklaarde: ,,Ik rookte een jointje op het toilet (vlakbij de stomerij, red.) en ik hield mijn aansteker onder de toiletrolhouder. Hij vatte onmiddellijk vlam. Ik dacht: dat spul brandt als de tyfus. Wedden dat-ie helemaal opbrandt als er geen papier in zit?'

Van der H. herhaalde het experiment in twee andere toiletten. Op 30 januari stak hij verschillende prullenbakken in brand op perrons van NS-station Schiphol. Hiervan zijn video-opnames gemaakt. van der H. werd herkend toen hij diezelfde dag een horloge stal in een Swatch-winkel op Schiphol. De forse gebouwde 25-jarige verklaarde `spelenderwijs' gehandeld te hebben en zich niet bewust te zijn geweest van de gevolgen van zijn daad. De rechter vroeg zich af waarom de verdachte dan eerder had verklaard ,,het leuk te vinden die blauwe pakkies te zien rennen'.

Uit psychologische rapporten kwam naar voren dat de verdachte enigszins verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van het delict. Hij zwierf in die maanden over straat, zwaar onder invloed van hasj. De psychologen twijfelden aan de spijtbetuigingen van de verdachte. Op de vraag of het nog eens voor zou kunnen komen dat hij brand zou stichten, antwoordde hij: ,,Nee, want ik wil niet nog een keer naar de gevangenis.' Zij verwachten dat hij niet in staat zal zijn het hoofd te bieden aan stress-situaties. De officier eiste naast de gevangenisstraf een bijzondere behandeling van resocialisatie en rehabilitatie, omdat Van der H. slecht in staat is structuur in zijn eigen leven aan te brengen.

Gerectificeerd

Schiphol

In het artikel Eis tegen zwerver na brand Schiphol (in de krant van donderdag 7 juni, pagina 2) zijn de eis van het Haarlems openbaar ministerie en de initialen van de verdachte niet correct weergegeven. Het OM heeft gisteren drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist tegen de dakloze J. van der V. Hij wordt ervan verdacht in januari brand te hebben veroorzaakt op Schiphol.