EINDELIJK VOLLEYBALLEN

Naam: Tom Uittenbogert (34)

Beroep: student en docent Nederlandse Gebarentaal, volleyballer

,,Volleybal werd mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder speelde vroeger in het nationale doventeam. Ik ging altijd met haar mee. Doordat ik zoveel met de sport in contact kwam, ben ik van volleybal gaan houden. Ik wilde zelf graag ook gaan spelen, maar mocht dat toen nog niet.

,,Toen ik vier jaar oud was, werd ontdekt dat ik een hartklepvernauwing had. Hetgeen betekende dat ik niet mocht volleyballen totdat ik geopereerd was, en dat zou pas op mijn zestiende gebeuren. Op mijn vijftiende moest ik geholpen worden aan mijn hart. De operatie was geslaagd. Toen ik uit de narcose kwam, heb ik meteen aan mijn dokter gevraagd of ik nu eindelijk mocht gaan volleyballen.

,,Ik speel nu in de eerste klasse bij VC Spaarndam. Dat is een club met horende sporters. In de horende sportwereld is het meestal moeilijk voor mij, als spelverdeler, om optimaal binnen een team te functioneren. Het vraagt veel overleg en samenwerking binnen een team. Omdat ik al zo lang volleybal speel, kan ik goed communiceren met mijn horende trainer en teamgenoten. Dat heeft wel tijd gekost. Doordat er zoveel afspraken gemaakt moeten worden, gebeurt het vaak dat trainers eerder gaan zoeken naar een horende spelverdeler. Dat is soms best pijnlijk, maar ik begrijp het wel.

,,Naast het volleyballen in een horend team speel ik ook in het Nederlandse doventeam. In juli gaan we naar de Wereldspelen voor doven in Rome. Dat wordt voor mij de derde keer dat ik daaraan meedoe. Vier jaar geleden werden we zesde. We hadden toen de kwartfinale tegen Iran kunnen winnen. Het mislukte omdat we niet gemotiveerd genoeg waren. Nu zijn we allemaal wat ouder en denk ik dat we een goede kans maken. We wilden per se naar Rome, dat doel hebben we bereikt, nu is het zaak een zo hoog mogelijke plaats te behalen. Op 7 april verloren we tijdens de pre-Deaf World Games in Amsterdam net van Duitsland. De tegenstander was erg sterk, maar schatte onze kansen ook hoog in. Dus misschien...''

    • Lisette Douma