EdF zou belang in bedrijf Montedison willen vergroten

Het Franse staatsbedrijf Electricité de France (EdF) heeft mogelijk toch een groter belang dan 20 procent in het Italiaanse Montedison, zo meldt vandaag de Financial Times. Een woordvoerder van EdF ontkent dat tegenover de krant.

Het acquisitiebeleid van EdF wekt ergenis, omdat Frankrijk zijn eigen elektriciteitsmarkt afschermt terwijl EdF elders in Europa links en rechts belangen koopt, zoals in Spanje en in Italië.

In mei onthulde EdF dat het een ,,puur financieel'' belang van 4 procent in Montedison had genomen, dat vervolgens een ,,strategisch'' belang werd genoemd toen bekend werd dat het geen 4 procent maar 20 procent groot was. Bij een belang groter dan 30 procent is EdF volgens de Italiaanse wet verplicht een bod op heel Montedison te doen.

Om aan de Italiaanse kritiek tegemoet te komen zou de Franse regering EdF opdracht hebben gegeven zijn belang in Montedison niet verder dan tot 20 procent uit te breiden. Volgens de krant had EdF toen al 23,14 procent in handen en heeft het daarop onder druk van de Franse regering een belang van 3,14 procent verkocht aan Deutsche Bank, die EdF financieel zou adviseren.

Uit ergenis over het beleid van EdF heeft de Italiaanse regering intussen de zeggenschap van EdF over Montedison via een decreet beperkt tot twee procent onder bepaalde omstandigheden. Daarbij gaat het vooral om de energiedivisies Edison en Sondel van de Italiaanse holding. De Italiaanse minister van schatkist heeft bovendien EdF opgeroepen ook zijn financiële belang terug te brengen tot twee procent.

Eind mei werd in Italië al gealarmeerd gereageerd op berichten uit financiële kringen in Milaan dat EdF en zijn bondgenoten inmiddels bijna een kwart van het Italiaanse bedrijf Montedison zouden hebben gekocht. De Europese Commissie heeft intussen een onderzoek aangekondigd.