Doormodderen is voor KPN geen optie

KPN bestudeert koortsachtig alle mogelijke scenario's om de torenhoge schulden te reduceren. Ondertussen glijdt de beurskoers weg. Welke mogelijkheden heeft het telecombedrijf?

KPN zit verlegen om geld. De nettoschuld van 23,3 miljard euro moet zo snel mogelijk naar beneden. Inzet is het vertrouwen van beleggers en financiële markten. Doormodderen is geen optie. KPN stelde vorig jaar een lijst op van belangen die voor verkoop in aanmerking komen. Maar Maarten Henderson, de financiële man van KPN, zei wat iedereen al vermoedde: de lijst wordt niet snel genoeg korter.

KPN bestudeert op dit moment alle mogelijke opties om een doorstart van het bedrijf te verzekeren. De meest kansrijke optie is een claimemissie, waarbij zittende aandeelhouders het recht krijgen om tegen een zeer lage prijs KPN-aandelen te kopen. Maar de vraag is of zo'n emissie KPN genoeg respijt geeft. Welke andere scenario's zijn voor handen?

KPN laten overnemen. Een onwaarschijnlijke optie. KPN is door zijn schuldenlast van circa 23 miljard euro geen aantrekkelijke prooi. Vrijwel alle Europese telecombedrijven kampen immers al met hoge schulden.

Terugtrekken uit Duitsland en Groot-Brittannië. KPN moet E-plus verkopen, zegt analist Alexander Sassen van Elsloo van Amstgeld. Daarnaast moet het zijn deel verkopen van de Britse UMTS-licentie (die vorig jaar samen met Hutchison uit Hong Kong is gekocht). Met de opbrengsten hiervan moet KPN het Belgische Belgacom opkopen om zo een dominante positie te krijgen in de Benelux. Dit scenario voorkomt dat KPN nog meer geld verliest met zijn Duitse en Britse activiteiten. Voor de aandeelhouders is het slikken, maar dat is elk scenario op dit moment.

KPN Mobile naar de beurs brengen. Een optie die al een jaar de ronde doet. Door het slechte beursklimaat komt het er maar niet van. De bedoeling is dat moeder KPN een minderheidsbelang van KPN Mobile naar de beurs brengt en daarmee kapitaal ophaalt om de schulden bij deze dochter te verminderen.

KPN Mobile verkopen. De mobiele dochter in de etalage zetten, inclusief het Duitse E-plus en KPN Belgium. Het is geen logische stap. Op dit moment is het moeilijk om kopers te vinden. Veel mogelijke gegadigden hebben net als KPN miljarden betaald voor UMTS-licenties (voor geavanceerde mobiele telefonie), overlap ligt op de loer. Daarnaast kunnen kopers moeilijk kapitaal aantrekken voor een aankoop omdat ze al torenhoge schulden hebben of de koers op een dieptepunt staat. Mogelijke kopers zoals het Spaanse Telefónica Móviles of Telecom Italia Mobile (TIM) concentreren zich op hun thuismarkten en op Latijns-Amerika – niet op het noordwesten van Europa. Voor Vodafone, het grootste mobiele belbedrijf ter wereld, voegt KPN weinig toe. Vodafone is in Nederland al actief met Libertel. Het Franse Vivendi tot slot werkt al samen met Vodafone.

Het vaste telefoonnet verkopen. Volgens dit scenario wordt KPN omgevormd tot dienstenaanbieder, zonder eigen infrastructuur. Volgens sommigen een realistische optie die echter niet op korte termijn haalbaar is. Het ontwarren van KPN's infrastructuur en diensten is een tijdrovende klus waarbij veel regelgeving komt kijken. Wie zou het kunnen kopen. Een investeerder zou interesse kunnen hebben, want het vaste net is goed winstgevend en speelt een belangrijke rol voor mobiel verkeer en breedband internet.

Het belang in KPNQwest verkopen. KPN en het Amerikaanse Qwest hebben elk een economisch belang van 44,5 procent in het succesvolle KPNQwest, dat glasvezelnetten bouwt en datacommunicatie verzorgt voor grote klanten in Europa en Amerika. Het goed presterende KPNQwest wordt gezien als de parel in de kroon van KPN en als een van de peilers onder de KPN-strategie (naast KPN Mobile). ,,De verkoop ervan moet alleen als noodoplossing worden gedaan'', aldus Peter Olofsen van Stroeve Effectenbank. Overigens zou verkoop van het belang KPN op dit moment ruim 2,5 miljard euro (5,6 miljard gulden) opleveren.

De internetactiviteiten van de hand doen. KPN is met internetaanbieders als Planet Internet, Xs4all en Het Net de eenzame marktleider in Nederland. De activiteiten van Planet Internet rolt het telecombedrijf momenteel ook uit in België en Duitsland. Verder is KPN bezig om internetportalen op te zetten op het gebied van reizen en financiën. Probleem is echter dat de waardering van internetbedrijven lager ligt dan ooit. De koersen van branchegenoten als T-Online (Deutsche Telekom), Wanadoo (France Telecom) en Tiscali (World Online) liggen er al geruime tijd als een dweil bij. Kortom, verkoop levert bar weinig op.

KPN splitsen. In dit scenario wordt KPN opgesplitst in verschillende bedrijfsonderdelen (vast, mobiel, internet) die – zo luidt de gedachte – apart meer waard zijn dan samen. De onderdelen apart zullen meer mogelijke kopers (en dus meer geld) aantrekken dan wanneer ze samen worden verkocht. Het is een kwestie van afwachten en kijken of investeerders warmlopen. Dit scenario is gevolgd door het Ierse Eircom en British Telecom – tot nu toe met succes. Patrick Morley, die tot vorige week lid was van de raad van bestuur van KPN, denkt dat dit scenario onvermijdelijk is voor KPN.

    • Stéphane Alonso
    • Mark Houben