De Krant van morgen

Het nieuws van morgen, vandaag op uw bureau.

Nee, da's niet de reclamekreet van een nieuwe krant, maar de onverbiddelijke logica van de ontvlechting van de kruiselingse participaties onder kleinere Nederlandse banken, verzekeraars en financiële handelshuizen. Ze waren aandeelhouder bij elkaar, maar soms ook elkaars concurrent.

Steeds meer namen vallen af. Zij worden met immer vette overnamepremies opgeslokt door binnen- en buitenlandse geldgiganten. De insiders in de financiële wereld pakken hun winst. Is dit de top van de markt?

Kredietverzekeraar NCM ging als eerste. In 1999 kochten pensioengiganten ABP en PGGM de Nationale Investeringsbank, daarna volgde participatiemaatschappij Alpinvest. Ruim een half jaar later kreeg concurrent Nederlandse Participatiemaatschappij (NPM) een nieuwe eigenaar. Eind vorig jaar viel de ,,eeuwige overnamekandidaat'' verzekeraar Stad Rotterdam (ASR) in handen van Fortis. Twee weken geleden kondigde directievoorzitter J. Krant van zakenbank Kempen & Co aan dat ook zijn sucesvolle zakenbank wordt opgekocht. Door de Frans-Belgische financier Dexia.

Beleggers die de trend tijdig zagen konden de afgelopen twee jaar bijna risicoloos geld verdienen door na elk bod hun investering te verleggen naar een volgende overnamekandidaat.

Wat staat er in de krant van morgen? Afgaande op de reacties op de beurs na het bod op Kempen staat bank/vermogensbeheerder F. Van Lanschot Bankiers met stip genoteerd. De bank is echter zo goed als perfect afgegrendeld van ongewenste aandeelhoudersinvloed.

In effectenbeheerder Kas-Associatie worden zo nu en dan grote pakketten aandelen verhandeld tussen financiële partijen onderling. De verhoudingen worden dezer dagen opnieuw getest nu beleggingsfonds Beurshave, dat geld steekt in (kleinere) financiële instellingen, zijn portefeuille liquideert. Grote pakketten aandelen in handelshuis AOT en in Van der Hoop Effektenbank zijn inmiddels verkocht. Maar aan wie?

Nu de kleine financiële huizen schaars worden op de beurs is het wachten op de tegenovergestelde trend. Welk financieel conglomeraat brengt als eerst zijn vermogensbeheerder of zakenbank-dochter naar de beurs? De prijzen zijn goed, een eigen beursnotering ondersteunt de onafhankelijkheid van de dochter en de beloning van de sterren in de financiële arena is een stuk simpeler met opties op aparte beursgenoteerde aandelen.

    • Menno Tamminga