`Cruciale timing deal Boonstra'

Voormalig bestuursvoorzitter Cor Boonstra van Philips zou vorig jaar op cruciale momenten tijdens overnamegesprekken van Endemol met potentiële kopers aandelen hebben gekocht in het amusementsbedrijf. Dat meldt het Algemeen Dagblad vanmorgen.

Het openbaar ministerie (OM) doet momenteel strafrechtelijk onderzoek naar de handelswijze van Boonstra. Hij wordt verdacht van handel met voorkennis in aandelen Endemol in maart 2000. In het dossier gaat het om de band tussen Boonstra en zijn vriendin Sylvia Tóth. De oud-eigenares van uitzendbedrijf Content was ten tijde van de overname commissaris bij Endemol. Op 17 maart vorig jaar werd bekend dat het Spaanse Telefónica de nieuwe eigenaar van Endemol zou worden. Boonstra verkocht zijn aandelen drie dagen later met een winst van 500.000 gulden.

Volgens het Algemeen Dagblad kocht Boonstra de aandelen Endemol ter waarde van 1,1 miljoen gulden op woensdag 8 maart en vrijdag 10 maart 2000. Op 6 en 7 maart van dat jaar voerde de Endemol-top echter op het Amsterdamse hoofdkantoor van ABN Amro in het geheim overname- en fusiegesprekken. De commissarissen van Endemol werden na de overnamegesprekken telefonisch ingelicht over de stand van zaken, zo schrijft de krant.

Een woordvoerder van de voormalige Philips-topman stelt dat het artikel van de Rotterdamse krant een aantal fouten bevat. ,,Ook op het persoonlijk vlak. Om de discussie niet in het openbaar te voeren, willen we slechts op één punt reageren. Het klopt niet dat er meerdere transacties zijn uitgevoerd. Er is een kooporder gegeven en die is in meerdere tranches uitgevoerd'', aldus de zegsman. Het parket in Amsterdam onthield zich vanmorgen van commentaar.

Voor zijn transactie opende Boonstra, volgens het Algemeen Dagblad, een nieuwe rekening bij zijn Belgische bank, de KBC Bank in 's Gravenwezel. Hij had bij deze bank, die ook een aandelenportefeuille van Boonstra beheert, al rekeningen lopen. Boonstra liet normaal gesproken zijn aandelentransacties voornamelijk lopen via ABN Amro in Utrecht, aldus de krant.

In een aantal voorkenniszaken uit het verleden liet de rechtbank het openen van nieuwe, aparte rekeningen voor effectentransacties door verdachten zwaar meewegen bij de beoordeling. De zegsman van Boonstra wil hier niet op reageren.