België

Itinéraire d'artistes

In Luik stellen komend weekend voor de tweede keer zo'n zestig kunstenaars hun atelier open voor het publiek. Dat Luik niet de meest swingende kunstenaarsscene huisvest mag de pret niet drukken, want een open-atelierroute is ook een uitstekende manier om een stad (beter) te leren kennen en om ongestoord voyeuristisch andermans huizen binnen te dringen en te bekijken. In het informatiecentrum Le Béguinage hangen foto's van alle ateliers zodat de parcoursganger zijn tocht naar zijn eigen kunstvoorkeur al een beetje kan uitstippelen. Itinéraire d'artistes op 9 en 10 juni van 9-19u, Le Béguinage, Impasse des Ursulines 14, Luik.

Klein Kasteeltje

'Klein Chicago', zo werd tot voor een paar jaar de buurt in het Noorden van het Brusselse stadcentrum rond asielzoekerscentrum `Klein Kasteeltje' genoemd. In de weekends viel menig schot in de toen ongure en donkere straten. Tegenwoordig kun je in de vele Marrokaanse en Griekse winkels op de Diksmuide- en de Ieperlaan rustig tot 's avonds laat je favoriete kruiden uitzoeken temidden van een gemengd publiek met steeds meer jonge Brusselaars die de wijk weer zijn komen bevolken. De hippe Dansaertstraat is dichtbij en in de Ieperlaan is de eerste trendy designkeukenwinkel (Kitchen by Kitchen) al gesignaleerd. Ook beginnen kleine restaurantjes goede zaken te doen. In het `Klein Kasteeltje' heeft de Peruaanse kunstenaar en voormalig asielzoeker Diego Huaman Penaloza in het afgelopen jaar een reusachtige muurschildering van 450 vierkante meter aangebracht waarop de geschiedenis (en de pijn) van de mensheid in alle Zuid-Amerikaanse heftigheid te bewonderen valt. Los Murales del Tiempo van Diego Huaman Penaloza t/m 8 juli za en zo 14-18u in het `Klein Kasteeltje', 9de Linielaan 27, Brussel.

Carl Andre/Ossip Zadkine

Wie even genoeg heeft van de drukke Antwerpse binnenstad, kan altijd nog gaan uitblazen in het lommerrijke beeldenpark Middelheim. Tot eind juli zijn daar nu de minimalistische beelden te zien van de Amerikaan Carl Andre, met onder meer het 74 vierkante metalen platen tellende Floor pieces. Iets heel anders zijn de sculpturen van Ossip Zadkine (1890-1967), in Rotterdam bekend van het beeld 'Verwoeste stad'. Galerie Noirhomme in Brussel toont werken op papier van Zadkine en prachtige bronzen waaronder Diana en Les trois belles. Beelden van Carl Andre t/m 29 juli di t/m zo 10-21u in Openluchtmuseum Middelheim, Middelheimlaan 61, Antwerpen. Inl 00-3238271534. Beelden van Ossip Zadkine t/m 14 juli 11-18u30 in Galerie Alain Noirhomme, Regentschapstraat 17, Brussel. Inl 00-3225125010.

En verder

Biënnale van Leuven t/m 24 juni, kaartjes en startpunt Stedelijk Museum, Leuven 00-3216226906; Venus, vergeten mythe. Van Cranach tot Cézanne t/m 19 aug, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen 00-3232387809, groepen 00-3227060600; Mode2001 Landed/Geland t/m 7 okt in Antwerpen, www.mode2001.be; Ontbrekende beelden t/m 1 juli, Museum Dr. Guislain, Gent 00-3292163595; 250 Jaar Architecten t/m 17 juni Museum voor Sierkunst en Vormgeving en Carmaersklooster, Gent 00-3292692910.