Ambtenaren Zorreguieta `verdwenen'

Jorge Zorreguieta, de vader van de Argentijnse verloofde van prins Willem-Alexander, wist naar eigen zeggen pas in 1984 van de verschrikkingen die zich hadden afgespeeld tijdens het militaire regime waarvan hij zelf als staatssecretaris van Landbouw (1976-1981) deel uitmaakte. Dat heeft Zorreguieta verklaard in een brief die als bijlage is opgenomen in het in maart verschenen rapport van de Amsterdamse hoogleraar Michiel Baud over het `oorlogsverleden' van vader Zorreguieta.

Maar mogelijk onder de ogen van Zorreguieta zelf verdwenen ambtenaren van het departement van Landbouw, zo blijkt uit onderzoek van het tv-programma 2Vandaag en het weekblad Nieuwe Revu. In het onderzoek zijn drie tot dusverre niet in de publiciteit gekomen verdwijningen belicht. Niet duidelijk is echter in welke mate Zorreguieta betrokken was bij de verdwijningen van ambtenaren die formeel onder zijn gezag stonden.

De Amsterdamse advocate Britta Böhler heeft gisteren tegen het ANP gezegd dat zij informatie uit de reportage wil gebruiken in het hoger beroep dat zij heeft ingesteld tegen de beslissing van het openbaar ministerie Zorreguieta niet in Nederland te vervolgen wegens medeplichtigheid aan schending van de mensenrechten. Böhler doet dit namens haar cliënt, voormalig ambassadeur bij de UNESCO M. Mourik. ,,Er bestonden eerder vermoedens over verdwijningen van landbouwambtenaren, maar nu zijn concreet namen genoemd. Zorreguieta was als staatssecretaris verantwoordelijk voor hetgeen er op zijn departement gebeurde. Wij zullen dit zeker aan het dossier toevoegen'', aldus Böhler.