Afspraak supermarkten

Nederlandse supermarktketens hebben afgesproken niet met elkaar de concurrentie aan te gaan op het gebied van voedselveiligheid. Dit zeggen Ahold (Albert Heijn) en Laurus (Konmar) desgevraagd na de oproep van minister Brinkhorst (Landbouw), gisteren, aan supermarkten om te concurreren met veilige etenswaren. Ahold en Laurus bezitten ruim 60 procent van de supermarkten.

Brinkhorst wil dat supermarkten meer bekendmaken over de herkomst van vers vlees en verse groenten in hun schappen. Hij wil ze dwingen om te concurreren op dat gebied zodat consumenten via hun koopgedrag invloed kunnen uitoefenen op zaken als dierenwelzijn, milieubescherming en hun eigen veiligheid. ,,Ik hoor supermarkten alleen over welke koopjes ze in de aanbieding hebben, niet over veilige producten, bijvoorbeeld een schap met salmonellavrije kippen'', aldus Brinkhorst.

De supermarkten zijn tegen. ,,Als je één schap als `veilig' aanprijst, impliceer je dat andere schappen onveilig zijn'', zegt F. van Ooyen van Laurus. Vorig jaar hebben de grootste supermarktketens in de wereld, waaronder Ahold, het Britse Tesco's en het Franse Carrefour, juist afgesproken dat ze alleen de veiligheid voor de consument kunnen vergroten door kennis en ervaring op dat gebied te delen, zegt de woordvoerder van Ahold. Het gaat om kennis van de voedselketen: van het gebruik van pesticiden en conservingsmiddelen, en van dierenwelzijn tot verpakking.

Dat veiligheid buiten de concurrentiestrijd wordt gehouden, heeft niet te maken met angst voor aansprakelijkheid, zeggen de supermarkten. Een supermarkt die zich als `veilig' afficheert, zou doelwit kunnen zijn van consumentenorganisaties die dergelijke claims controleren. Ahold zegt:,,Wíj kunnen veel waarmaken maar we willen dat álle supermarktorganisaties dat kunnen.''