Wie is waar

Bibo Voute (48), gerenommeerd fusie- en overname-adviseur, is terug in de wereld van de zakenbanken. Per 1 juni werkt hij bij UBS Warburg in Londen als hoofd corporate finance Nederland. Erik Beelaerts van Blokland, die deze post tot dan toe vervulde, wordt directeur van UBS Nederland. Voute werkte, na 15 jaar adviseren bij de zakenbank Morgan Stanley, het afgelopen jaar voor zichzelf. ,,Ik had genoeg van de Amerikaanse organisatie. Belangrijke beslissingen worden altijd in New York genomen'', zegt Voute. ,,Bij UBS hoop ik in Londen dichter bij de haard te zitten.'' Van het jaar dat Voute voor zichzelf werkte, heeft hij naar eigen zeggen veel geleerd. ,,Ik heb de markt in de breedte kunnen zien, op afstand, zonder zakenbank-bril. Het is niet goed in één functie te blijven steken.''

Joost Pieter de Smeth (53) verlaat al na een jaar de raad van bestuur van bouwbedrijf Amstelland. De onderneming verkocht het afgelopen jaar twee grote divisies en leverde daarmee 4,5 miljard gulden aan omzet in – van zes miljard gulden naar anderhalf miljard. Het aantal werknemers kromp van elfduizend naar driehonderd. De Smeth werkte als financieel directeur zelf mee aan de reorganisatie, maar het nieuwe Amstelland voldoet niet aan zijn carrière-eisen. De financieel-econoom zoekt nog een nieuwe baan.

Rob Florijn (44), voormalig senior partner bij Ernst & Young, is per 1 juni begonnen als directielid van Aegon-dochter Kamerbeek Meeùs Groep. ,,Een kolfje naar mijn hand'', zegt Florijn, die door de Aegon-top voor de baan werd benaderd. ,,De groep is een conglomeraat van veertien werkmaatschappijen. Het is mijn taak die massa tot een naadloze eenheid te smeden.'' De consultancy-poot van Ernst & Young die Florijn tot mei vorig jaar leidde, is verkocht aan Cap Gemini. Florijns besluit daar weg te gaan, was snel genomen. ,,Ik heb geen affiniteit met een softwarebedrijf. Bovendien denk ik dat onze standpunten ver uiteen lopen.'' De oud-roeicoach van de Olympische Holland Acht (1994-'95) wacht nog op een financiële overeenkomst met Cap Gemini.

Max van Alphen (60), vice-voorzitter van de raad van bestuur bij Internatio-Müller, gaat na 18 jaar Internatio met pensioen. Van Alphen wordt niet vervangen in de raad van bestuur. ,,Nu Internatio-Müller is gespecialiseerd in techniek, kunnen twee mensen de boel goed overzien'', zegt Van Alphen. ,,Vóór de verkoop van de handel- en industrietak was Internatio een veel diverser concern. Om dat te behappen waren drie mensen nodig.'' Internatio-Müller heeft turbulente tijden achter de rug. Vorig jaar mislukte de fusie met Stork, in februari viel het aandeel wegens te lage omzet uit de midkap-index. Van Alphen: ,,Turbulente tijden heeft Internatio wel vaker gekend. Het maakt je werk spannend. En in de index zijn we weer snel terug denk ik. Dotcommers hebben onze plaats tijdelijk overgenomen.'' Van Alphen is onlangs benoemd tot Officier in de orde van Oranje Nassau.

    • Yvonne Doorduyn