Werken buiten de randstad: zonder file

Nooit meer file. Kleine bedrijven kiezen bewust voor een locatie buiten de Randstad om de drukte te vermijden. ,,Kandidaten zijn hier vaak een half uur te vroeg'', zegt Liesbeth Mekkering van Humatch uit Barneveld.

De reis naar haar werk in Amsterdam-Zuidoost kon een uur duren. Het kon door de files ook anderhalf uur worden. Of langer. Voor haar nieuwe bedrijf koos Liesbeth Mekkering daarom voor Barneveld. Nooit meer file! ,,Wat wij doen — praten met mensen, mensen bellen — kan overal in Nederland'', vertelt ze. ,,Nu rijd ik in tien minuten naar kantoor. Of in een kwartier als ik word opgehouden door een tractor.''

Kleine en middelgrote dienstverleners hoeven zich met internet op kantoor en een mobiele telefoon in de auto niet meer vanzelfsprekend in de Randstad te vestigen. Voor startende media- of internetbedrijven heeft Amsterdam nog steeds een onweerstaanbare aantrekkingskracht, maar bedrijven als consultancy's of it-bureaus ontlopen steeds vaker de drukke snelwegen tussen Amsterdam en Rotterdam en vestigen zich langs de grote wegen in Midden-Nederland.

,,Er is een trek naar het oosten'', zegt C. Steenhoven van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff. ,,Meestal gaat dat stapje voor stapje: van Den Haag naar Woerden, van Woerden naar Utrecht, van Utrecht naar Amersfoort. Maar we zien nauwelijks verplaatsingen buiten reisafstand.''

Bedrijven gaan zitten waar er (potentiële) werknemers wonen, legt Steenhoven uit. ,,De regio doet het goed. Vooral voor starters is het steeds minder relevant waar je gaat zitten. En als je een secretaresse in deeltijd zoekt, dan woont die in de randgemeenten. Ook de status van een stadscentrum wordt minder belangrijk. Omdat de netnummers inmiddels gelijk zijn getrokken, merkt toch niemand dat je op een boerderij in Lunteren zit.''

Liesbeth Mekkering-Van Velzen (46 jaar) was een van de oprichters van het wervingsbureau Interlace, maar verkocht na veertien jaar haar belang aan haar collega. De groeiplannen van het concern werden omvangrijker dan zij voor ogen had. En door de verkeersdrukte werd de afstand tot Amsterdam-Zuidoost steeds groter. Mekkering woont met haar gezin in Putten, middenop de Veluwe, met haar paarden en honden.

Ze nam een half jaar rust. ,,Ik kwam los van de agendaterreur.'' Toen de kriebels om weer een nieuw, eigen bedrijf te begonnen, besloot ze niet terug te keren naar de kantoorwijken ten zuiden van Amsterdam. ,,Een afspraak in Amsterdam durfde ik op zijn vroegst op tien uur 's ochtends te maken'', zegt ze. ,,Eerder kom je stad niet meer in. Daardoor werd het aantal effectieve uren steeds kleiner.''

Ze zocht wel een kantoor aan de A1 met voldoende parkeerruimte. Het liefst op een `zichtlocatie', zodat het gebouw makkelijk te vinden is. ,,We waren de eerste huurder in dit verzamelgebouw zodat we onze naam op het dak hebben kunnen krijgen.'' Achteraf kwam ze er pas achter dat Barneveld het geografische centrum is van Nederland, de reden waarom er veel logistieke ondernemingen in de buurt zitten.

Haar bedrijf, Humatch, heeft nu tien medewerkers en zal in principe niet veel groter worden dan twintig medewerkers, zegt ze. Het is een breed human resources bureau met werving en selectie, maar ook bijvoorbeeld opleidingen en interim management. ,,We zoeken nieuwe mensen. Maar als twee zoons het familiebedrijf overnemen van hun ouders, kunnen wij ook inventariseren wat die zoons zouden moeten kunnen en welke mensen er nog in het bedrijf nog ontbreken om verder te kunnen groeien.''

Zowel bij het zoeken naar eigen medewerkers als bij klanten en kandidaten, leverde de vestiging in Barneveld vooral positieve reacties op. ,,Grappen over gouden eieren. Maar ook dat kandidaten bijna standaard een half uur te vroeg op ons kantoor aankomen. Ze houden allemaal rekening met de file die er niet is.''

    • Remmelt Otten