Va-banque

Te begrijpen valt dat bondscoach Louis van Gaal op het moment, zo kort na de wonderbaarlijke 4-2 overwinning van het Nederlands elftal op Estland, niet kon zeggen wat hij dacht. Om zich niet schuldig te maken aan defaitisme kwam hij met teksten in de trant van `ik had het allemaal voorzien'. Tenslotte is er (door een godswonder) van Estland gewonnen en in theorie weinig aan de hand.

Ik moet er evenwel op wijzen dat hij in zijn nabetrachting niet is ingegaan op de unieke kans van de Esten om op 3-1 te komen. Hun razendsnelle vleugelspits Oper, die ook de eerste treffer liet aantekenen, trok er kort na de 2-1 voorsprong opnieuw tussenuit en speelde zich schitterend vrij. Met Van der Sar spartelend op de grond ontweek deze spits twee Nederlandse veldspelers en had hij van een afstand van paar meter de hele goal voor zich alleen. Waarom hij de bal er niet in kreeg, was een volwassen mirakel.

Dan was het 3-1 geweest en alles voorbij. Dag WK in Japan en Zuid-Korea. Dag tweede plaats, dag Van Gaal. Nu dat niet gebeurde mag ik u zeggen wat er op 1 september tegen de Ieren moet gebeuren. Wij moeten, misschien voor even, af van het gestileerde voetbal dat we tot nu toe hebben trachten te spelen. We moeten teruggrijpen op breekijzers als Pierre van Hooijdonk en Ruud van Nistelrooij. Het is duidelijk dat de gebruikelijke aanpak van Oranje geen zin heeft en vervangen dient te worden door `va-banque-spel'. Ook dan is geen succes gegarandeerd, maar het is de enige zinvolle mogelijkheid.

    • Herman Kuiphof