Usinor ziet winst scherp teruglopen

Het grootste staalconcern ter wereld, het Franse Usinor, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de winst meer dan zien halveren ten opzichte van de eerste drie maanden in 2000. Het Franse concern realiseeerde in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 78 miljoen euro (ruim 171 miljoen gulden). Usinor wijt de teruglopende resultaten aan de ingezakte staalprijzen op de wereldmarkt, die inmiddels het laagste niveau hebben bereikt sinds tien jaar. In februari heeft Usinor besloten tot de overname van de branchegenoten Arbed uit Luxemburg en Aceralia uit Spanje. Daarmee is het bedrijf Nippon Steel uit Japan gepasseerd als grootste staalproducent.

De gekrompen vraag naar met name roestvrij staal is voor Usinor reden de komende tijd flink in de kosten te gaan snijden om het concern te wapenen tegen nog slechtere tijden die op komst lijken. Want het staalbedrijf ziet geen tekenen dat de slappe staalkmarkt, die bovendien wordt geteisterd door overcapaciteit, de rest van dit jaar zal aantrekken. Pas in het vierde kwartaal van dit jaar verwacht Usinor enig herstel.

Usinor is gespecialiseerd in roestvrij staal en legeringen. Maar uitgerekend deze divisie belandde de afgelopen maanden in de rode cijfers. De divisie maakte een verlies van 26 miljoen euro (57,2 miljoen gulden). Vorig jaar maakte de divisie roestvrij staal in het eerste kwartaal nog een winst van 58 miljoen euro.

Een extra probleem voor Usinor is de groeivertraging van de Amerikaanse economie. Die ziet er ernstiger uit dan werd aangenomen. De teruggang van de winst van Usinor in het eerste kwartaal was in lijn met de verwachting van analisten en de prognose van het bedrijf zelf. Het aandeel verloor gisteren op de Franse beurs bijna 1,5 procent op ruim 15 euro.

BREAKING VIEWS pagina 21