`Topmanagers onverantwoordelijk bezig'

Minister Vermeend van Sociale Zaken wil precies weten hoe de salarissen van topmanagers uit het bedrijfsleven zich ontwikkelen.

Uit onderzoek van onder meer VNO-NCW en de Volkskrant blijkt dat de loonstijging van topmanagers gemiddeld 14 procent is. Vermeend gaat bekijken of dat klopt en als dat echt zo is vindt hij dat ,,onverantwoordelijk'', zei hij gisteravond in het NOS Journaal.

Volgens de minister strookt de loonstijging bij topmanagers niet met zijn beleid van loonmatiging. Vorige maand riep Vermeend de sociale partners nog op om de afspraken van het najaarsoverleg na te komen. Vermeend erkent dat hij geen directe invloed heeft op de hoogte van de Nederlandse topinkomens. Maar hij hoopt dat een onderzoek meer zicht geeft op de feitelijke loonontwikkeling bij deze groep. En mocht die inderdaad extreem zijn dan wil hij de sociale partners over twee weken tijdens het voorjaarsoverleg wijzen op hun verantwoordelijkheid en op de afspraken die eerder zijn gemaakt. ,,Juist vind ik dat topbestuurders gewoon hun verantwoordelijkheid moeten nemen. En die doen dat dus niet'', aldus Vermeend.