Toledo kan zijn beloften onmogelijk waarmaken

Aanstaand president Toledo van Peru heeft te veel beloften gedaan: hij kan ze binnen de bestaande begroting onmogelijk waarmaken.

Ze blijft nog steeds la candidata. Twee maanden nadat Lourdes Flores Nano bij de eerste ronde van de verkiezingen voor het Peruaanse presidentschap uit de race werd geduwd door Alan García, is ze nog net zo actief als daarvoor. Alejandro Toledo, de aspirant-president, maakte gisteren bekend dat de beëdiging van zijn regering eind juni zal plaatshebben op de eeuwenoude ruïnes van Machu Picchu, de mysterieuze Incastad bij Cuzco middenin de Andes. Een symbolische plek voor de merendeels gemengd Indiaans-Spaanse bevolking van Peru. ,,Ach, het is onderdeel van de show'', zegt Lourdes Flores. ,,Prima hoor, maar het is een politieke gimmick.''

La candidata moet niets hebben van mensen die dwepen met Toledo wegens zijn raciale afkomst. ,,Dat hij een cholo is, iemand met gemengd bloed, net als de meerderheid van de bevolking, is een sociologisch feit. Hij is iemand die symboliseert dat je je omhoog kunt werken van arme schoenmaker tot president. Hij is daarom belangrijk als rolmodel voor veel jongeren in vergelijkbare omstandigheden. Ook daarom is hij gekozen. Niet omdat de mensen een incakoning terug wilden.''

Er is gezegd: Peru was nog niet toe aan het kiezen van een vrouwelijke president. Dat zou iets te maken hebben met machismo.

,,Onzin, ik ben gewoon om politieke redenen niet gekozen. Dat en doordat Toledo een vuile campagne tegen mij heeft gevoerd.''

Maar u bent eigenlijk verslagen door Alan García, een mislukte president die elf jaar was weggeweest. Hoe verklaart u dat?

,,Hij heeft een gevoelige snaar geraakt bij een deel van de bevolking, hij heeft een effectieve manier van communiceren. En in de tweede ronde heeft een deel van mijn kiezers voor hem gestemd. Door de vuile campagne tegen mij was onder mijn aanhangers veel tegenstand gegroeid tegen Toledo. Dat antitoledismo heeft García in de kaart gespeeld.''

Wat zou de prioriteit moeten zijn van de nieuwe regering-Toledo.

,,Hij moet in het algemeen gesproken in beweging komen. Het is nu de tijd dat hij zijn dromen, zijn beloften, in overeenstemming brengt met de wrede werkelijkheid van het krappe budget wat hij heeft. Hij moet de economie reanimeren, sociale maatregelen doorvoeren, decentraliseren en afrekenen met het verleden van oud-president Fujimori en zijn inlichtingenchef Montesinos. En ook moet het leger onderworpen worden aan burgerlijk gezag. Dat laatste is moeilijk, ja maar daarover bestaat wel consensus onder alle partijen in het congres. Ik wil echt dat Toledo succes heeft maar ik denk dat hij te veel beloften heeft gedaan die hij niet kan waarmaken. Als hij zich tenminste aan de financiële kaders houdt. Hij kan met geen mogelijkheid doen wat hij heeft beloofd – én banen creëren én onderwijs én gezondheidszorg bevorderen, terwijl hij binnen het budget blijft, dat is onmogelijk. Hij zal de mensen snel moeten vertellen dat hij verschillende beloften moet uitstellen, anders volgt er politieke onrust.''

U bent dus niet optimistisch.

,,Hij kan alleen tijdwinst krijgen door bijvoorbeeld de arrestatie van Montesinos. Montesinos is nog steeds in staat de stabiliteit van Peru te bedreigen. Niemand weet hoeveel van de structuren van de inlichtingendienst nog in tact zijn. De arrestatie, vervolging en berechting van Montesinos zou Toledo tijd geven zijn programma uit te voeren.''

Gaat u samenwerken met Toledo, zoals Alan García heeft aangeboden?

,,Waar mogelijk wel maar wij willen in de eerste plaats de regering gaan controleren. Een uitstekend kabinet heeft recht op een excellente oppositie.''

    • Frank Vermeulen