Staalonderzoek VS

De Verenigde Staten gaan de import van staal onderzoeken. Hiertoe is besloten nadat de Amerikaanse president Bush gisteren verklaarde zich ernstig zorgen te maken over de Amerikaanse staalsector, die volgens hem in het nauw is gebracht door ,,oneerlijke handelspraktijken'' uit het buitenland.

Het Witte Huis heeft de zaak voorgelegd aan de ITC, de Amerikaanse commissie voor internationale handel. Deze commissie kan op grond van de Amerikaanse handelswetgeving een onderzoek instellen en eventueel maatregelen nemen. De Amerikaanse staalindustrie drong al enige tijd bij de regering aan op maatregelen. Washington zal via onderhandelen proberen andere lanen te bewegen een einde te maken aan de overcapaciteit op de staalmarkt.

Daar zou een overeenkomst uit kunnen rollen zoals ook de aluminiumindustrie heeft gesloten in de jaren negentig. Die overeenkomst kwam tot stand op aandringen van het Amerikaanse concern Alcoa, waar destijds Paul O'Neill de scepter zwaaide. O'Neill is nu minister van Financiën van de VS.

Begin jaren negentig hebben de VS buitenlandse staalfabrikanten via forse invoerrechten hard aangepakt na dumping van goedkoop staal en aluminium op de markt in de Verenigde Staten.