Skopje herziet Taiwan-besluit

Macedonië verbreekt binnenkort de diplomatieke betrekkingen met Taiwan en knoopt weer banden met China aan, zo is in Skopje bekendgemaakt.

Daarmee komt Macedonië terug van een stap die het ruim twee jaar geleden zette en die tamelijk desastreus is uitgepakt. Indertijd verbrak Macedonië de banden met de Chinese Volksrepubliek en knoopte (als enige land in Europa, met uitzondering van het Vaticaan) relaties aan met Taiwan. Daarmee hoopte het Taiwanese investeringen binnen te halen. De wisseling was voorbereid door Vasil Tupurkovski, indertijd vice-premier en leider van de liberale partij Democratisch Alternatief, die tijdens een bezoek aan Taiwan te horen had gekregen (of dacht te horen te hebben gekregen) dat diplomatieke betrekkingen met Taiwan zouden leiden tot Taiwanese investeringen in Macedonië ter waarde van anderhalf miljard dollar en 120.000 banen (in een land dat toen 230.000 werklozen telde). Tot woede van de toenmalige president Kiro Gligorov werden vervolgens, in januari 1999, relaties met Taipei aangeknoopt, waarop Peking – óók woedend – de betrekkingen met Skopje verbrak.

Een onmiddellijke consequentie van deze wisseling was het vertrek van de VN-vredesmacht die indertijd nog langs de grens met Servië was gelegerd om het kwetsbare Macedonië te beschermen tegen uit Kosovo overslaand geweld of provocaties van de toenmalige Joegoslavische president Slobodan Miloševic: Peking weigerde in de Veiligheidsraad van de VN voor een verlenging van het mandaat te stemmen. Als gevolg van dat veto moest de vredesmacht opstappen.

Uiteindelijk hebben de Taiwanezen geen cent – laat staan anderhalf miljard dollar – in Macedonië geïnvesteerd, ondanks de verzekering, vorig jaar nog, dat ze wel degelijk van plan waren geld te steken in de privé-sector.

Toen in november vorig jaar Tupurkovski's Democratisch Alternatief onverwachts de toen regerende coalitie verliet en overstapte naar de oppositie in de hoop de zittende premier Ljubco Georgievski te wippen, werd duidelijk dat de verbreking van de banden met Taiwan weer tot de mogelijkheden ging behoren.