Samenwerking bij Duits UMTS-net

De zes mobiele telecombedrijven in Duitsland die vergunningen hebben gekocht voor de aanleg van de derde generatie mobiele telefonie (3G, ook wel UMTS geheten) mogen straks gemeenschappelijke basisstations erop na houden. Dat heeft de Duitse toezichthouder voor de telecommarkt, RegTP, gisteren besloten.

Het besluit is gisteren door alle zes vergunninghouders gunstig ontvangen. Het Duitse E-plus, dochter van KPN en, met 7,4 miljoen abonnees, het op twee na grootste mobiele telecombedrijf in Duitsland, zei gisteren op de aanlegkosten van 3G nu bijna de helft (3,3 miljard gulden) te kunnen bezuinigen.

Bovendien zegt E-plus ettelijke honderden miljoenen op de exploitatie te kunnen besparen. Volgens de toezichthouder was er voor deze toestemming geen wetswijziging nodig, maar was een nieuwe interpretatie van bestaande vergunningvoorwaarden voldoende om de samenwerking mogelijk te maken.

In Nederland zal de toezichthouder Opta omstreeks 1 juli met een besluit voor de Nederlandse telecommarkt komen, zo bevestigde een woordvoerster vandaag. Daartoe voert Opta overleg met het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De software die het gemeenschappelijk gebruik van basisstations voor onderling onafhankelijk opererende netwerken mogelijk maakt komt eerst over twee tot drie jaar beschikbaar. Tot nu toe is het gemeenschappelijk gebruik van zend- en ontvangmasten en antennes al wel toegestaan.