Opnieuw dode bij onrust Nepal

In Nepal is het gisteren opnieuw tot gewelddadigheden gekomen, naar aanleiding van de moord op de koninklijke familie, vrijdag. De politie in de hoofdstad Katmandu schoot één man dood, tien anderen raakten gewond. Vandaag keerde de rust terug.

De slachtoffers negeerden het uitgaansverbod dat de regering had ingesteld. Volgens berichten in de Nepalese pers pakte de politie honderden mensen op die zich niets aantrokken van de avondklok. Ook in andere steden zou het onrustig zijn. De onrust is het gevolg van onduidelijkheid omtrent de toedracht van de slachting in het koninklijk paleis. Daarbij kwamen tien leden van de koninklijke familie om het leven. Kroonprins Dipendra, die volgens een eerste lezing de aanstichter zou zijn van het bloedbad, overleed zondag.

De nieuwe koning Gyanendra heeft een onderzoekscommissie in het leven geroepen, die binnen drie dagen uitsluitsel moeten brengen. Maar die kan voorlopig niet aan de slag omdat de marxistisch-leninistische oppositie niet mee wil doen.

Intussen doen allerlei theorieën de ronde over wat zich vrijdagavond precies heeft afgespeeld in het paleis. In The Washington Post en The Times van vandaag staat het eerste relaas van een ooggetuige, opgetekend uit de mond van een directe verwant. Deze versie komt grotendeels overeen met eerdere verhalen dat kroonprins Dipendra een groot gedeelte van de koninklijke familie heeft vermoord, waarna hij zichzelf om het leven bracht. Andere ooggetuigen van het bloedbad liggen nog in het ziekenhuis; zij hebben tot dusver geen verklaring afgegeven. Veel Nepalezen denken dat de nieuwe koning het brein achter de moorden is.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren een negatief reisadvies gegeven voor Nepal. Er verblijven naar schatting enkele tientallen Nederlandse toeristen in Nepal.