Ontspannen Morissette een verademing

Aan het begin van een overvol festivalseizoen is het een buitenkansje om de Canadese megaster Alanis Morissette in een relatief kleine zaal te zien optreden. Morisette heeft een egoïstische aanleiding voor de Europese tournee die haar gisteren naar Vredenburg bracht. De nummers voor een nieuw album, dat op zijn vroegst eind dit jaar verschijnt, werden uitgeprobeerd op een welwillend publiek dat flink in de buidel moest tasten om bij de `try-out' aanwezig te zijn.

Voor Morissette breekt het moment van de waarheid aan, nadat haar laatste cd Supposed Former Infatuation Junkie werd overschaduwd door het verkoopsucces van Jagged Little Pill (1991), waarvan ruim 28 miljoen exemplaren verkocht werden. Evengoed behaalde de opvolger een multi-miljoenenverkoop, maar de zaakwaarnemers van de 26-jarige popdiva schoven het verschil af op een gebrek aan inspanning van de platenmaatschapij. Madonna zelf werd als directrice van Morissette's label Maverick op het matje geroepen, en zou deze week zelfs de voorbereidingen van haar eigen wereldtournee hebben onderbroken om Alanis te smeken bij het platenlabel te blijven.

Aan het optreden van gisteravond viel nauwelijks te merken dat Morissette onder druk zou staan van artistieke intriges en zakelijke belangen. Er werd ontspannen gemusiceerd door een dienende band, die Morissettes zangtalent kan laten ademen, accelereren en exploderen. Wat een verademing om weer eens een zangeres te horen die haarzuiver kan uithalen en de techniek heeft om zich te uiten in emotionele, uitbundige rockmuziek. Het `Indiase' aspect van twee jaar geleden heeft ze grotendeels achter zich gelaten, ten gunste van nieuwe nummers die dichter bij een monotoon, elementair rock-'n-rollgevoel staan. Als een onvervalste rock chick in leren broek stormde Alanis met haar karakteristieke waggelpas over het podium, als ze niet aan de microfoon gekluisterd was voor de nummers waarin ze gitaar speelde. Met afwisselend oude en nieuwe nummers werd het publiek bij de les gehouden en heen en weer geslingerd tussen de ruige mondharmonicarock van Hand in pocket en de Joni Mitchell-achtige akoestische ballade Flinch. Nieuwe songs als A man hadden nog niet de onverbiddelijke impact van krakers als You oughta know en Ironic, maar een videoclip en een weekje op de radio zouden wonderen kunnen doen voor oersimpele liedjes So unsexy en Bent 4 U. Aan het hoofd van haar uitstekend ingespeelde rockband bleek Alanis Morissette de zangeres die meer dan Anouk of Melissa Etheridge elk festival naar haar hand zou kunnen zetten, maar die eerst nog even aan de liedjes wil schaven voordat ze de intimiteit van een zaal vol vrienden vaarwel zegt.

Concert: Alanis Morissette. Gehoord: 5/6 Vredenburg, Utrecht.

    • Jan Vollaard