Ontslag om onderzoek naar corruptie

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Sadettin Tantan, is gisteren ontheven van zijn post. Tantan, die leiding gaf aan een groot onderzoek naar corruptie, heeft vandaag zijn nieuwe ministerie, dat van Douane, geweigerd, en is uit zijn partij gestapt.

Vice-premier Mesut Yilmaz wordt algemeen verantwoordelijk geacht voor het ontslag van Tantan. Zoals de ex-minister van Binnenlandse Zaken dat tot vandaag was, behoort Yilmaz tot de Moederlandpartij (ANAP), maar door Tantans onderzoek naar corruptie, dat steeds weer nieuwe promimente leden van de partij in de beklaagdenbank zette, raakten beiden steeds meer van elkaar vervreemd. ,,Ik ben de leider van de Moederlandpartij'', liet Yilmaz enige tijd geleden nog weten. ,,Het electoraat kiest de parlementsleden maar ik ben degene in de partij die bepaalt wie er minister wordt.'' Yilmaz beschuldigde Tantan ervan met het corruptieonderzoek zijn eigen politieke positie te willen versterken. ,,Geen enkele politieke partij heeft verraad gezien zoals wij dat nu meemaken. Als er nog steeds iemand is die politiek voor eigen gewin verricht, dan moeten we zorgen dat die ophoepelt.''

Het corruptieonderzoek begon toen de gendarme de aanbesteding van een elektriciteitsnetwerk bij de stad Konya onder de loep nam en concludeerde dat een aantal hoge ambtenaren steekpenningen in ontvangst had genomen. Toen ook de naam van de minister van Energie, Ersümer, steeds vaker werd genoemd trad deze ANAP-minister onder druk van de publieke opinie af. In de loop van het onderzoek kwam ook het zogeheten Blue Stream project (waarbij gas vanuit Rusland naar Turkije wordt gepompt) in de aandacht te staan. Bronnen in Ankara meldden dat de Moederlandpartij, en wellicht zelfs Yilmaz zelf, grote bedragen aan steekpenningen bij dit project had ontvangen. Toen Tantan enige tijd geleden naar Iran ging, zette Yilmaz zijn tijdelijke plaatsvervanger onder druk om de corruptieonderzoeken te beëindigen. Maar deze weigerde dat.

Het ontslag van Tantan lijkt slecht nieuws voor de pogingen van Turkije om zijn economie op orde te brengen. Het Internationale Monetaire Fonds, dat Turkije onlangs weer met een krediet uit de financiële brand hielp, heeft Ankara steeds voorgehouden dat zonder aanpak van de endemische corruptie in Turkije duurzaam economisch herstel niet mogelijk is. Tantan wordt opgevolgd door Rütü Kazim Yücelen, die eerder de portefeuille mensenrechten had.