Miskende macho's

Een hoofdrol voor actiester Steven Seagal vormt, een enkele uitzondering (Under Siege) daargelaten, een garantie voor een redeloos scenario en buitenproportioneel geweld. Seagals films onderscheidden zich tot nu toe alleen van die van producent Joel Silver door een relatief laag budget. Hun samenwerking in Exit Wounds levert dus precies op wat je ervan verwachten mocht: duurdere ontploffingen en achtervolgingen dan voor Seagal gebruikelijk en weer een scenario van niks.

Een van corruptie verdachte, heetgebakerde blanke politieman in Detroit moet zijn penning inleveren, maar slaagt er op onorthodoxe wijze toch in de juiste maten te naaien.

Opmerkelijk is evenmin de regie van topcameraman Andrzej Bartkowiak (bekend van zijn werk voor Sidney Lumet), die sinds het succes van zijn regiedebuut Romeo Must Die tot genregeweld veroordeeld lijkt. Goed is wel de grotendeelse zwarte supporting cast, onder wie hiphopper DMX, maar Exit Wounds zal toch vooral de geschiedenis ingaan als de eerste relatiefilm voor miskende mannetjesputters sinds Fight Club. In een therapeutische praatgroep ontmoet Seagal onder meer talkshowgastheer Tom Arnold (onder de eindcredits doet hij een recordpoging ``vieze praatjes op tv''), en weigert in opdracht van de vrouwelijke therapeut zijn ziel bloot te leggen. Wel vernielt hij een te krap stoeltje en ramt onder gejuich van zijn lotgenoten voor de deur een stel booswichten in elkaar. Zo doen we dat in Detroit, de thuisstad van Steven Seagal.

Exit Wounds. Regie: Andrzej Bartkowiak. Met: Steven Seagal, DMX, Isaiah Washington, Anthony Anderson, Michael Jai White, Bill Duke, Jill Hennessy, Tom Arnold. In 47 theaters.

    • Hans Beerekamp