Ministers van eurozone minder optimistisch

De ministers van Financiën uit de twaalf landen van de eurozone zijn wat minder optimistisch over de economische ontwikkelingen. Volgens de Belgische voorzitter van de `Eurogroep', Didier Reynders, zijn de ,,externe schokken waarschijnlijk belangrijker'' voor de eurozone dan eerder gemeld.

Naast de al eerder ingezette groeivertragingen in de Verenigde Staten en Japan noemde Reynders gisteren na een bijeenkomst in Luxemburg ook de olieprijzen. Hij riep de olieministers van de OPEC (Organisatie van Olieproducerende Landen) op tot ,,een dialoog tussen producenten en consumenten om de prijs van ruwe olie te stabiliseren tussen 22 en 28 dollar''.

Reynders had tijdens een eerdere Eurogroep-bijeenkomst nog gesproken van ,,realistisch optimisme'' over de economische vooruitzichten. Gisteren sprak hij van ,,vertrouwend realisme''. Reynders: ,,Het realisme heeft nu een beetje de overhand'', voegde hij eraan toe.

De Franse minister Laurent Fabius noemde de groeivertraging in de eurozone ,,onbetwistbaar''. Eurocommissaris Pedro Solbes (Economische en Monetaire Zaken) sprak van een groeivertraging in de eurozone die ,,sterker is dan voorzien''. Dit voorjaar had de Europese Commissie voor 2001 een groei van 2,8 procent voorspeld na een groei van 3,4 procent in 2000. Gisteren zei Solbes dat de groei ,,dicht bij'' het groeipotentieel – doorgaans geschat op 2 tot 2,5 procent zal blijven. Eerder had Solbes nog over een groei ,,boven'' het potentieel gesproken.

Reynders onderstreepte gisteren dat de consolidatie van de overheidsfinanciën in de Eurogroep-landen niet in het geding zal komen door de groeivertraging. De ministers voerde gisteren een eerste bespreking over hun budgettaire plannen voor 2002. Reynders zei dat beheersing van de uitgaven ,,een sterk element'' moet zijn.

Hij sprak ook de wens uit dat de aan te treden Italiaanse minister van Financiën van de nieuwe regering-Berlusconi volgende maand in de Eurogroep zijn financiële plannen op tafel legt.

Het is bekend dat andere EU-lidstaten met argusogen naar de nieuwe Italiaanse regering zullen kijken, omdat Berlusconi tijdens de verkiezingscampagne financiële beloftes aan de kiezers deed.