Koersval KPN houdt aan op kalm Damrak

Voor de derde handelsdag op rij maakte het aandeel van KPN een forse koersval. Het geplaagde telecomconcern verloor de afgelopen dagen al 27 procent van zijn waarde. Beleggers toonden zich vanochtend opnieuw ongerust over hoe het telecomconcern zijn zware schuldenlast op orde moet krijgen. Tegen het middaguur stond het aandeel op een verlies van 5,1 procent op een koers van 7,77 euro. Het aandeel was opnieuw zeer beweeglijk.

Dit in tegenstelling tot de beursindex AEX, die aan het einde van de ochtend met een licht verlies van 0,04 procent vrij stabiel op 589 punten stond. Gisteren was de AEX nog dicht tot de 600-puntengrens gestegen. ,,Maar de komende tijd zal die grens niet gepasseerd worden'', denkt een handelaar. ,,De economische achteruitgang in de Verenigde Staten en Europa zorgen er voor dat de index onder druk staat.''

Net als gisteren trokken de technologieaandelen van concerns die zich op de chipmarkt richten de aandacht. Gisteren maakte de Duitse chipproducent Infineon bekend apparatuur bij ASM Lithography te bestellen, waardoor de koers is gestegen. Vanochtend reageerden beleggers positief op goede resultaten in de Amerikaanse halfgeleidersbranche. ASM Lithography won vanochtend 1,5 procent, en aan de Midkap-index van middelgrote fondsen noteerden branchegenoten ASM International en BESI respectievelijk koerswinsten van 3,6 en 1,1 procent.

Producent van onder meer voedingsmiddelensupplementen Numico verloor 1,3 procent na een beroepszaak over prijsafspraken op babyvoeding in Italië. Numico ontkent de beschuldigingen.

Verder woog het koersverlies van Koninklijke Olie zwaar op de index van hoofdfondsen. Het fonds stond aan het einde van de ochtend 1,7 procent lager op 71,81 euro. Ook elders in Europa stonden de olieaandelen onder druk, als gevolg van een onverwachte daling van de olieprijs wegens grotere benzinevoorraden in de Verenigde Staten.

De beurzen in New York zijn gisteern aanzienlijk hoger gesloten. Technologiebeurs Nasdaq won 3,6 procent, de Dow Jonesindex boekte 1,3 procent winst. De stijging in de technologiehoek kon op het conto van Lucent worden bijgeschreven. De fabrikant van telecomapparatuur liet weten dat er omzetgroei valt te verwachten, hoewel de marktomstandigheden daar niet direct aanleiding toe geven. Lucent steeg met 6 procent. Cisco deed het nog beter met een koersstijging van ruim 9 procent. De belangrijkste Europese beursgraadmeters profiteerden vanochtend niet van de Amerikaanse winsten. De FTSE-index in Londen en de CAC in Parijs wonnen één à twee tienden achter de komma, de DAX-index in Frankfurt bleef nagenoeg stabiel.

Alleen fabrikanten van telecomapparatuur zoals Nokia, Alcatel en Ericsson wonnen aan koers in reactie op de positieve geluiden uit deze sector in de Verenigde Staten. In Japan sloot de Nikkei-index gisteravond met een licht verlies van 0,05 procent. ,,Het plotselinge positieve geluid dat uit Amerika komt is vreemd'', zegt een Japanse vermogensbeheerder. ,,De nasleep van de slechte Japanse economie in de jaren tachtig staat ons nog helder voor de geest. Economische problemen lossen niet vanzelf op.''