JONGERENBLADEN: YES

Yes is de romantische tegenhanger van Fancy. Het weekblad richt zich op het iets oudere meisje, dat het avonturieren heeft verruild voor De Ware. Volgens uitgever VNU bestaat de doelgroep uit eigentijdse jonge vrouwen van 17 tot 29 jaar, de kerndoelgroep is 19 tot 24 jaar. ,,Yes-lezeressen hebben hun handen vol aan het `nu' en aan de nabije toekomst.'' De betaalde oplage bedraagt 132.700 exemplaren. Het blad geeft tips voor het op peil houden van de relatie: ,,Wij praten sowieso erg veel met elkaar, waardoor we erg goed van elkaar weten wat we belangrijk vinden'', reageert een lezeres op de Yes-relatietest.'' En Yes breekt graag een lans voor het huwelijk. In het jongste nummer twee mannen die hun geliefde op voorbeeldige wijze een aanzoek deden: Alain vroeg Lieke op de met witte bloemen versierde torenkamer van een kasteel, Egbert Marja onder de Eiffeltoren. ,,Het voelde rustiger'', antwoordt Egbert op de vraag of er sindsdien iets in de relatie is veranderd. ,,Je weet van elkaar dat je er helemaal voor gaat. We konden alvast beginnen met het plannen van de grote dag.''

Meisjes en jonge vrouwen vinden in Yes troost bij belangrijke levensvragen: wat te doen als je je beste vriendin verliest, hoe onderhoud je een goede relatie met je ex, welke overwegingen geven de doorslag bij het nemen van moeilijke beslissingen. Het blad biedt wenken aan de hand van vraaggesprekken met `ervaringsdeskundigen'. Ilona, 18 jaar, studente sociaal-pedagogische hulpverlening, verbrak na twee jaar de relatie met haar vriend omdat ze zich afvroeg of hij het wel helemaal voor haar was. ,,Ik volgde mijn hart en daar heb ik geen spijt van'', zegt Ilona. ,,Zodra ik ook maar enigszins in de war ben, luister ik naar mijn gevoel. De Yes-psychotherapeut Paul Theysmeyer tekent daarbij aan dat in de liefde het gevoel weliswaar een goede raadgever is, maar bij problemen over geld, opleiding of werk het verstand moet worden gebruikt: ,,Het is heel belangrijk om te weten dat je fouten mag maken, zeker op jonge leeftijd. Je leert er alleen maar van. En als het fout gaat, dan pak je het een volgende keer anders aan. En als je dan op jezelf vertrouwt, komt het heus wel goed.''

Yes gaat niet alleen maar over romantiek en de keerzijde daarvan. Het gaat ook over mode, woninginrichting, kleding, eten en uitgaan – en vormt, voor als het meisje eenmaal vrouw is, de ideale opstap naar het damesblad.