Israël versoepelt blokkade Palestijnen

Israël hervat vandaag de voedsel- en brandstofleveranties aan de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook wegens de, volgens minister van Defensie Benjamin bin Eliezer, ,,belangrijke vermindering van het geweld in de afgelopen paar dagen''.

Israël kondigde in het weekeinde een totale blokkade van de Palestijnse gebieden af na de Palestijnse zelfmoordaanslag op een disco in Tel Aviv, waarbij 20 doden vielen. De Amerikaanse president George Bush stuurde tegelijk wegens ,,voldoende vooruitgang in het staakt-het-vuren'' CIA-directeur George Tenet naar het gebied terug om met Israël en de Palestijnen te praten over bestendiging van het bestand. De Israëlische premier Ariel Sharon op zijn beurt brandmerkte de Palestijnse leider Yasser Arafat als ,,moordenaar'' en ,,pathologische leugenaar''. Het was Sharons hardste aanval op Arafat sinds hij in maart aantrad.